Westerkwartier – Kandidaten van GroenLinks en PvdA Westerkwartier spraken vrijdag gezamenlijk met experts op het gebied van armoede en armoedebestrijding tijdens de eerste Soamloop in de themaweek Armoede. Van lopen kwam het door het slechte weer niet veel, des te meer aandacht voor de sprekers in het Proathuus van museum ’t Rieuw in Nuis.
Jan Oomkes (voorzitter Voedselbank Westerkwartier): “In dit gebied is veel armoede, maar Westerkwartierders gaan heel lang door met het zelf oplossen ervan. Daarom hebben we niet iedereen in beeld en is het lastig om de regelingen bij de mensen te krijgen die dat het hardst nodig hebben.”
Wethouder Elly Pastoor: “Armoede is niet alleen een gebrek aan geld, het heeft ook alles te maken met gezondheid. De akkoorden (zoals Sportakkoord, Voedselakkoord) die de afgelopen jaren in de gemeente Westerkwartier zijn afgesloten besteden op een preventieve manier aandacht aan gezond voedsel en voldoende beweging.”
Johan Heddema (voorzitter Stichting Leergeld): “Armoede is nooit een keuze, maar vooral voor kinderen is het een zwaar bestaan. Het is belangrijk dat leraren op scholen beter op signalen letten, zodat alle kinderen mee kunnen doen aan bijvoorbeeld zwemles of feestjes.”
Ingrid de Bruijn (projectcoördinator (o.a.) Armoede bij Humanitas): “Door ons project om te gaan voorlezen voor jonge kinderen kunnen we hun achterstanden qua taalvaardigheden aanpakken. En we zijn ook heel blij met het programma HomeStart, waarmee we gezinnen goed kunnen ondersteunen.”
Voor de deelnemers was het heel waardevol zo bijgepraat te worden. “Het geeft ons nog meer informatie die we in de komende raadsperiode goed kunnen gebruiken.”
Armoede is een van de drie acties in het gezamenlijk ‘Plan Westerkwartier’ van GroenLinks en PvdA. Daarin zetten ze erop in om ten minste 25% van de mensen in armoede (ten opzichte van het jaar 2021) helemaal daar uit te halen.
Fotobijschrift: Een deel van de kandidaten voor GroenLinks en PvdA Westerkwartier, samen met de gasten.