Voor het eerst in jaren brengen jonge kinderen minder tijd per dag door op een scherm. Gemiddeld zijn nul tot zesjarigen ongeveer 1 uur en drie kwartier bezig met het bekijken van filmpjes. Toch blijft het mediagebruik voor ouders een moeilijk onderwerp, want wat is wijsheid?
Coronacrisis
Uit een jaarlijks onderzoek van Iene Miene Media naar beeldschermgebruik in gezinnen met jonge kinderen blijkt voor het eerst dat er een dalende trend waarneembaar is. De afgelopen jaren nam het gebruik van schermpjes bij kleine kinderen juist toe. Het is nu voor het eerst dat nul tot zesjarigen niet meer tijd filmpjes kijken of bezig zijn met de tablet. Kantekening is dat deze cijfers van voor de coronacrisis zijn, dus waarschijnlijk zijn ze nu achterhaald. De meeste Nederlanders zitten thuis en dan is het kijken van een filmpje of het online uitzoeken van een heuptasje een welkome afleiding.
Tijdelijke oppas
Toch is de verwachting dat na de crisis het patroon van minder schermtijd terugkomt. Kinderen willen meer buiten zijn en afspreken met vriendjes. In die tijd kijken ze niet op een schermpje. Een andere reden voor de afname is dat vrijwel de meeste gezinnen tegenwoordig een tablet in huis hebben. Dat was vroeger nog niet zo. De schermtijd die de kinderen met een tablet hebben blijft daardoor ongeveer gelijk.
Verder blijkt uit het onderzoek dat het met name de jonge kinderen zijn die veel achter schermen vertoeven. Die gaan nog niet volledig naar school en de tablet wordt dan door ouders ingezet als tijdelijke oppas. Zo kunnen ze even de laptop uit hun leren schoudertas pakken om te werken of bijvoorbeeld eten koken.
Daarnaast blijkt dat er kinderen zijn die dagelijks vier of vijf uur achter een scherm doorbrengen. Bij die kinderen gaat het ten koste van beweging en met andere kinderen spelen. Die kinderen slapen bovendien vaak slecht en lopen de kans om dik te worden.
Beter begeleiden
Ouders vinden het lastig om te beslissen hoeveel tijd verantwoord is. Eveneens vragen ze zich af wat de kinderen precies kijken. En dan is het ook nog eens zo dat ze het moeilijk vinden om het goede voorbeeld te geven. De eigen smartphone blijft immers niet lang in de rugzak zitten, want ze willen op de hoogte blijven van het laatste nieuws.
Volgens de deskundigen is het voor ouders raadzaam om kinderen beter te begeleiden bij het schermgebruik. Passief kijken levert voor een kind eigenlijk niets op. Filmpjes kunnen bij kinderen helpen om het hoofd leeg te maken. Het is goed als je af en toe meekijkt en erover praat. Daarnaast geven ze nog de tip om eens een educatieve app samen met je kind te doen. Leuk en educatief.
Artikel aangeboden door The Bagstore