Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Realistisch, Minder regels en Groen. VVD 2010-2014

9 december 2009    Zuidhorn-nieuws
De leden van de VVD hebben onlangs het verkiezingsprogramma 2010-2014 vastgesteld. Uitgaande van Realistisch, Minder regels en Groen is er een modern en degelijk programma opgesteld. Het hele VVD programma 2010-2014 Gemeente

De leden van de VVD hebben onlangs het verkiezingsprogramma 2010-2014 vastgesteld. Uitgaande van Realistisch, Minder regels en Groen is er een modern en degelijk programma opgesteld.

Het hele VVD programma 2010-2014 Gemeente Zuidhorn
Standpunten over:
- De financiën van de gemeente
- Solide en eerlijk bestuur -Veiligheid
- Verkeer en vervoer
- Economie
- Onderwijs
- Sport, cultuur en recreatie
- Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening
- Volksgezondheid en milieu
- Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting


1 Waar staat de VVD voor

1. Vanuit de individuele vrijheid die de maatschappij ons biedt, heeft ieder individu ook een verantwoordelijkheid naar diezelfde maatschappij. Daaraan vormgeven is voor de VVD een voortdurend punt van aandacht: 'van somberte naar trots en kracht', zo zegt het Liberaal Manifest

'Opnieuw zal het liberalisme vorm weten te geven aan de samenleving'.

2. De komende raadsperiode concentreert de VVD Zuidhorn zich op een politiek die gericht is om juist dát te doen. De VVD Zuidhorn denkt daarbij aan vele onderwerpen die de burgers direct en indirect raken. De VVD Zuidhorn laat zich daarbij leiden door liberale waarden als:

* Vrijheid
* Verantwoordelijkheid
* Verdraagzaamheid
* Sociale rechtvaardigheid
* Gelijkwaardigheid van alle mensen

2 De financiën van de gemeente

1. De VVD is de waakhond voor lage lokale lasten! DE VVD wil niet meer geld uitgeven dan nodig is en dan we hebben. Wij zijn ons ervan bewust dat iedere euro die de gemeente uitgeeft uit belastinggeld komt dat we met elkaar opbrengen. De VVD wil een gemeente die verantwoord omgaat met de haar toevertrouwde middelen. "Eerst verdienen en dan uitgeven" is het motto.

2. De gemeentelijke financiën staan door de kredietcrisis onder druk. Het financiële beleid is een evenwichtige mix tussen degelijk financieel beheer en een investeringspatroon dat een bijdrage levert aan het op tempo houden van de economie.

3. Het uitbesteden of gezamenlijk uitvoeren van taken is voor de VVD vanzelfsprekend wanneer daarmee voordeel kan worden behaald. De lastendruk kan fors omlaag, zonder verlies van kwaliteit. Er moet een bureaucratienorm komen voor uitvoeringsinstanties die voor de helft of meer uit belastinggeld gefinancierd worden. Maximaal vijftien procent van de kosten mogen naar management en administratie gaan.

4. De VVD wil een sluitende (meerjaren-) begroting voor een gezonde financiële situatie. De begroting heeft voldoende buffer om risico's op te vangen. Structurele uitgaven worden met structurele middelen gedekt. Dit geldt ook in crisistijd. Indien bezuinigingen noodzakelijk zijn, wordt eerst een streep gehaald door bestuurlijke bijzaken waar gemeenten niet over gaan.

5. De VVD wil steeds bekijken of wat we doen nog zinvol en noodzakelijk is. Voordat we nieuw geld uitgeven, kijken we of het met bestaande middelen kan.

6. De VVD staat ten principale kritisch tegenover de OZB. De VVD wil de OZB-heffing voor bedrijfsgebouwen en burgers niet als melkkoe gebruiken. De VVD is voor het hanteren van de 'nullijn'.

7. De VVD is tegen het voeren van inkomenspolitiek op gemeentelijk niveau en blijft scherp op het nut van bestaande belastingen.
3 Solide en eerlijk bestuur

Politieke cultuur

1. Volksvertegenwoordigers van de VVD weten wat er in de samenleving leeft. Het primaat van de politiek behoort aan de raad. Het is van groot belang burgers daarbij op de juiste manier te betrekken. De VVD wil op alle manieren bijdragen aan een verbetering en versterking van de lokale democratie.

2. De VVD is van mening dat hoge eisen moeten worden gesteld aan gemeentebestuurders. Integriteit van het openbaar bestuur is voor de VVD dan ook essentieel. Belangrijk is de houding van bestuurders tegenover de burger. Een dienstbare opstelling en zich inleven in de problemen van de burger zijn noodzakelijke voorwaarden om die burger serieus te kunnen nemen.

3. De VVD kiest voor een overheid die er is voor de burgers. De VVD kiest voor heldere spelregels, duidelijke verantwoording en meer democratische controle over (inter-) gemeentelijke samenwerkingsverbanden.. De VVD ziet de gemeente als 1e bestuur voor de burgers.

Normen voor dienstverlening

1. De gemeente heeft een monopolie met betrekking tot haar dienstverlening. De VVD vindt dat de gemeente haar taken op een transparante en efficiënte wijze moet uitvoeren. Daarbij past naast een goed en adequaat uitgeruste organisatie, ook het stellen van toetsbare normen voor haar eigen dienstverlening

Minder regels

1. Aangetoond is dat de burger de regelgeving meer en meer als hinderlijk en overbodig ervaart. Ook vanuit het bedrijfsleven komt dit geluid. De meeste regelgeving komt tot stand door landelijke overheid en vaak met een goede reden. Desondanks worden de meeste regels door de gemeente uitgevoerd. Zaak hierbij is om constant na te gaan waarvoor de regels zijn vastgesteld. Geen rigide toepassing maar maatwerk. Regels en procedures vormen een beperking van vrijheden van burgers en dienen alleen te worden toegepast als dit noodzakelijk is.

2. Regels dienen handhaafbaar te zijn. De VVD vindt het belangrijk dat de gemeente regelmatig gaat toetsen hoe het totaal aan regels vanuit diverse sectoren uitpakt bij individuele burgers en bedrijven. Soms levert de toepassing van diverse regels tegenstrijdigheden op.

3. De VVD stelt dan ook voor om expert-meetings te organiseren. Bijeenkomsten met (ervarings)deskundigen, betrokkenen en 'regelmakers' over regels over een afgebakend onderwerp. Deze bijeenkomsten hebben dan tot doel om het aantal overbodige en tegenstrijdige regels te verminderen.

Integere overheid

1. De VVD wil een integere overheid. Naast communicatie spelen factoren als transparantie (zeg wat je doet) en consequent zijn (doe wat je zegt) een belangrijke rol. Bestuurders moeten altijd bewust zijn waarom en waarvoor men bepaalde functies bekleedt. In het kader van het bevorderen van de integriteit van het ambtelijke apparaat hecht de VVD aan de ambtseed, opdat ook de ambtenaar bewust stil staat bij integer handelen.
4 Veiligheid

Integraal veiligheidsbeleid

1. De belangrijkste kerntaak van de overheid is het waarborgen van de veiligheid van haar burgers. Voor de VVD staat veiligheid centraal.

Openbare orde

1. Openbare orde is niet alleen een zaak van de overheid. Ook de burger heeft hierin zijn verantwoordelijkheid.

2. De VVD wil dat in de rustige gemeente Zuidhorn daadkrachtig wordt opgetreden wanneer die relatieve rust verstoord wordt.

3. De VVD wil dat er vooral in de weekenden in de dorpscentra en de parken ook 's avonds voldoende toezicht wordt gehouden. Eventueel kan hiervoor gebruik gemaakt gaan worden van vrijwillige politie.

4. De VVD is voorstander van het handhaven van de regels, voor zover de regelgeving zinvol is. De burger moet weer op zijn gedrag aangesproken worden. Naast repressie is natuurlijk ook preventie van groot belang, waarbij de VVD denkt aan de rol van jeugdzorg, het jeugdbeleid, de verslavingszorg en het onderwijs.
5 Verkeer en vervoer

Automobiliteit

1. De VVD vindt dat in samenwerking met de omliggende gemeenten, provincies en rijkswaterstaat gezorgd moet worden voor een goede ontsluiting en doorgaand verkeer.

2. De VVD vindt dat voor een betere onderlinge ontsluiting en bereikbaarheid, de Noord- Zuid verbindingen sterk verbeterd moeten worden en dan in het bijzonder een goede verbinding met de A7.

Veilig verkeer

1. Er dient gerichte aandacht te zijn voor de verkeersveiligheid. Het aantal verkeersslachtoffers dient te worden teruggebracht door het aanpakken van gevaarlijke locaties, zoals het snoeien/verwijderen van zichtbelemmerend groen

Openbaar vervoer

1 Het openbaar vervoer moet een reëel alternatief blijven voor een ieder. Naast een frequent openbaar vervoer met de stad, dient het openbaar vervoer ook in duur (tijdstippen) toe te nemen. Cultuur en ontspanning moeten ook 's avonds laat en in de weekendnachten bereikbaar zijn.
6 Economie

Industrie en werkgelegenheid

1. De gemeente dient mogelijkheden te creëren voor het ontstaan en in stand houden van werkgelegenheid en beperkingen voor verdere ontwikkeling van werkgelegenheid zoveel mogelijk tegen te gaan. De VVD vindt dat in een forensengemeente als Zuidhorn elke vorm van economische activiteit belangrijk is. Banen dichtbij huis zijn goed voor de leefbaarheid. De belangrijkste randvoorwaarde voor leefbaarheid is een gezond klimaat in de kleine economische bedrijvigheid. De gemeente dient te zorgen voor goede vestigingsvoorwaarden.

2. Werkgelegenheid komt vooral van het midden- en kleinbedrijf en het bestaande bedrijfsleven.

3. De gemeente dient te zorgen voor een goede relatie met haar ondernemers.

4. De VVD is voorstander om potentiële werkgelegenheid vol op te benutten en denkt daarbij aan het verder ontwikkelen van de mogelijkheden van het van Starkenborgh kanaal ten behoeve van kleinschalige 'natte- industrie'.

Inkoop- en aanbestedingsbeleid

1. De VVD is van mening dat de gemeente moet gaan werken met een genormeerd gemeentelijk inkoop- en aanbestedingsbeleid. Natuurlijk zal het beleid moeten voldoen aan de nationale en Europese regels, maar de VVD vindt dat plaatselijke bekendheid als een criterium in het beleid opgenomen zou moeten worden. Overige producten die niet onder de aanbestedingsregels vallen dienen lokaal te worden ingekocht.

Agrarische sector

1 De agrarische sector is nog steeds een van de belangrijkste economische dragers in Zuidhorn.

2. Geen onnodige onttrekking aan land- en tuinbouwgebieden voor 'natuurontwikkeling'.

3. De combinatie waarbij agrariërs tevens landschapsbeheer uitoefenen (zogenaamde groen diensten) wordt gestimuleerd.

4. Voor vrijkomende agrarische bebouwingen dient passende invulling mogelijk zijn.
7 Onderwijs

Kennisoverdracht weer centraal

1. Ouders zijn en blijven verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kind(eren).

2. Scholen concentreren zich op kwalitatief goed onderwijs, waarbij kennis­overdracht en sociale vaardigheden weer centraal staan. Dat is dé taak van de scholen. Alle andere activiteiten zoals kinderopvang, sport en culturele activiteiten worden in samenwerking met andere organisaties vormgegeven, bijvoorbeeld in het concept van de brede school voor basis- en voortgezet onderwijs.

3. De VVD wil, dat hard opgetreden wordt tegen voortijdig schoolverlaten en ongeoorloofd schoolverzuim. Leerplichtambtenaren werken nauw samen met scholen en zorgaanbieders om uitval te voorkomen en risicojongeren zo snel mogelijk te signaleren en te helpen.

4. De VVD wil dat hulpverleners goed samenwerken bij de aanpak van en hulpverlening aan risicojongeren en hun ouders.

5. Goed onderwijs biedt de beste kansen voor iedereen en draagt bij aan emancipatie van minderheden in de Nederlandse samenleving. Een goede beheersing van de Nederlandse taal en rekenen zijn voor iedereen essentieel en zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren in de Nederlandse samenleving.

Leren en blijven leren

1. De VVD wil dat eenieder de kans krijgt om te leren, dicht bij huis, ongeacht e leeftijd. Daardoor creëren mensen voor zichzelf immers kansen voor persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing.

2. Laaggeletterdheid is een groot, verborgen maatschappelijk probleem. De VVD wil een daadkrachtige aanpak op lokaal niveau.

3. Volwasseneneducatie biedt goede mogelijkheden om actief mee te doen in de samenleving. Door het leren van de taal te combineren met een opleiding die leidt tot een startkwalificatie, worden twee vliegen in één klap geslagen. Om mensen perspectief te bieden is uitzicht op een (duurzame) betaalde baan van belang. De VVD ziet het liefst dat mensen tijdens de opleiding zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen.
8 Sport, cultuur en recreatie

Sport

1. De VVD vindt dat een goed sportbeleid bijdraagt aan een goede leefbaarheid van de burgers in onze dorpen. Sport is een van de weinige instrumenten die op een natuurlijke en speelse wijze een gezonde ontwikkeling van onze samenleving op alle niveaus stimuleert. Sport bevordert de volksgezondheid, draagt bij aan individuele ontplooiing en is een maatschappelijk bindmiddel.

De VVD wil onder gelijkblijvende omstandigheden, de beide buitenbaden Electra en De Griffioen blijvend ondersteunen. Ten aanzien van het zwembad Zuidhorn is de VVD van mening dat het haalbaarheidsonderzoek met spoed moet worden uitgevoerd en dat, indien het haalbaarheidsonderzoek dat aangeeft, het bad pas dan gesloten kan worden indien er voor de gebruikers reële alternatieven zijn gevonden.

2. Deelname aan georganiseerde en niet-georganiseerde sport door jongeren is een onmisbare schakel in het jeugd- en jongerenbeleid. Sportdeelname door jongeren kan door middel van gerichte projecten worden gestimuleerd. Vroegtijdige kennismaking op school met de lokale sportverenigingen is daarvan een goed voorbeeld. Sport is belangrijk voor het gezond opgroeien van jongeren. Daarnaast houdt deelname aan sport jongeren 'van de straat'.

Speelplaatsen

1. Er moeten voldoende en veilige speelvoorzieningen zijn voor de jeugd. De wisselende samenstelling van de bevolking in verschillende buurten en nieuwe trends in speeltoestellen maken dat er steeds nagegaan moet worden of de bestaande voorzieningen nog bij de tijd zijn.

Cultuur

1. De overheid heeft een taak als hoeder van ons cultureel erfgoed. Initiatieven voor nieuwe vormen van cultuuruitoefening komen bij voorkeur uit de gemeenschap. De gemeente heeft hierin vooral een voorwaardenscheppende rol.

2. Onze culturele verworvenheden dragen we aan jongeren over. Kennis en belangstelling voor kunst en cultuur dienen door onderwijs- en kunstinstellingen gestimuleerd te worden.

Recreatie en toerisme

1. Recreatie en toerisme zijn belangrijke dragers van de lokale economie. De VVD wil deze sector stimuleren en vindt dat de gemeente hierin (in regionaal verband) een aanjaagfunctie heeft.

2. De VVD is voorstander van toegankelijkheid van natuurgebieden.

3. De VVD wil de seizoenen waarin ondernemingen hun bedrijfsactiviteiten uitoefenen niet beperken. Ook in voor en naseizoen is er vraag.

Monumenten

1. De VVD vindt dat de gemeente met zorg behoort om te gaan met cultuurschatten uit het verleden. Dat geldt zowel voor monumenten als beschermde stads- en dorpsgezichten. Uitgangspunt hierbij is steeds dat het betreffende monument voor 'dagelijks gebruik' toegankelijk blijft.

2. De VVD vindt dat de gemeente Zuidhorn zich beter moet presenteren op het gebied van monumenten. Diverse dorpen kennen historische kernen.
9 Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening

Wet Werk en Bijstand (WWB)

1. De VVD is voor het hebben van een adequate sociale voorziening waarbij iedereen die ongevraagd in zijn bestaansonderhoud wordt benadeeld, recht heeft op hulp. Echter, de burger zal ook zelf mee moeten werken aan herstel van zijn inkomenspositie. 'Achterover leunen en niets doen' is er niet bij. De VVD wil gerealiseerd zien dat een ieder die een uitkering van de gemeente ontvangt ook weer verplicht aan het arbeidsproces gaat deelnemen.

2. Liberaal sociaal beleid is niet betuttelend maar richt zich op diegenen die het écht nodig hebben en zet de overigen tot werken aan.

3. Voor mensen die geen betaalde arbeid kunnen verrichten is er bijstand, maar van hen wordt in ruil wel een bijdrage gevraagd in de vorm van vrijwilligerswerk of mantelzorg.

Dorpshuizen


1. De dorpshuizen hebben in de kernen een duidelijk sociaal culturele functie. De gemeente moet deze functie blijvend ondersteunen door o.a. het actief zoeken naar creatieve oplossingen voor het multifunctionele gebruik.

Jeugd- en jongerenwerk

1 De VVD vindt het van belang dat jongeren maatschappelijk betrokken blijven. Voor jongeren is sport extra belangrijk. De VVD wil dat sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang nauw samenwerken om de schoolgaande jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen.

Peuterspeelzalen / kinderopvang

1. Ouders en verzorgers zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor opvoeding en gedrag van hun kinderen. Naast het gezin draagt ook het onderwijs, inclusief de peuter- en kleuteropvang, bij aan het aanleren van normen en waarden. De VVD ziet peuterspeelzalen en kinderopvang daarom als een basisvoorziening.
10 Volksgezondheid en milieu

Volksgezondheid

1. Gezondheid is een groot goed. De VVD verwacht van mensen dat zij zelf alles doen om zichzelf in een goede conditie te houden. Als die conditie echter niet goed is, vindt de VVD dat er goede voorzieningen moeten zijn om hulp en ondersteuning te bieden.

2. Lokaal gezondheidsbeleid is integraal beleid. Gezond bouwen en wonen, een goede luchtkwaliteit, veilige wegen, bereikbare sportvoorzieningen en een (gebouwde) omgeving die uitnodigen tot bewegen door alle leeftijds­categorieën, dragen bij aan een goede gezondheid.

3. Een goed en effectief gezondheids- en zorgbeleid kan alleen tot stand komen wanneer alle betrokken partijen eendrachtig samenwerken. De VVD vindt dat de gemeente hierbij krachtig de regie moet voeren.

4. Bij de jeugdzorg is er een goede afstemming tussen de instellingen van belang.

Milieu en groen

1. De VVD vindt dat de gemeente een voorbeeldrol te vervullen heeft. Dat betekent dat bij eigen gemeentelijke zaken het terugdringen van energieverbruik en daaraan verbonden uitstoot van schadelijke stoffen nadrukkelijk moet worden meegenomen in de besluitvorming en in de dagelijkse praktijk. Bij toekomstige vernieuwingen in de ruimtelijke ordening dient de gemeente een positief stimuleringsbeleid te voeren voor het milieubewust en energiezuinig bouwen.

2. De VVD wil geluidshinder verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren. De gemeente stelt geen eisen boven de wettelijke eisen.

3. Bodemverontreiniging voorkomen we onder meer door preventie. Een systematische aanpak van vervuilde terreinen is noodzakelijk.

4. De VVD vindt dat een gemeente die duurzame ontwikkeling nastreeft zelf het goede voorbeeld moet geven. Dit kan bijvoorbeeld door duurzaam bouwen, zon- en windenergie en andere vormen van duurzame energie.

5. Een gevarieerde groenvoorziening binnen onze gemeente draagt bij aan een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. Om het groene karakter te waarborgen wil de VVD de openbare ruimte zo groen mogelijk inrichten. Waar groen verdwijnt, moet dit worden gecompenseerd.

6. Resterende afvalstroom: De afvalstoffenheffing is kostendekkend. De gemeente stimuleert het aan de bron scheiden van plasticafval en doet daarom mee aan de huidige en succesvolle inzamelwijze van de overige gemeenten in het Westerkwartier. De VVD is voorstander van het ´haalsysteem´ in plaats van het ´brengsysteem, omdat het haalsysteem in de gemeenten Leek, Marum en Grootegast een veel hogere opbrengst kent. Dat is goed voor het milieu en geeft de bewoners voordeel omdat er dan minder afvalstoffenheffing hoeft worden betaald.
11 Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

1. De Toekomstvisie 2030 -vastgesteld door de gemeenteraad op 14 december 2009- zal leidend zijn voor verdere beleidsontwikkelingen. Toch wil de VVD dat er voor alle dorpen voldoende ruimte moet blijven bestaan om zich te kunnen handhaven dan wel ontwikkelen. De gemeente draagt daarin een eigen verantwoordelijkheid en laat de burgers niet aan hun lot over.

2. De VVD wil dat er voldoende vrije kavels beschikbaar zijn, waar toekomstige bewoners hun individuele woonwensen kunnen invullen.

3. De VVD is voorstander van het bevorderen van eigen woningbezit. Dit is goed voor de leefomgeving. Particulier opdrachtgeverschap en consument­gericht bouwen worden gestimuleerd.

4. Bouwlocaties kunnen niet alleen eenzijdig bestaan uit sociale huur­woningen. De VVD wil ook starters woningen in de koopsector.

5. De VVD wil in samenwerking met woningcorporaties en project­ontwikkelaars zoeken naar nieuwe woonvormen voor ouderen en naar oplossingen voor toekomst bestendig bouwen.

6. De VVD wil dat de gemeente met woningbouwcorporaties afrekenbare prestatieafspraken maakt. Zij worden ook aangesproken op de leefbaarheid.

7. De VVD wil de welstandscommissie afschaffen. Alleen voor monumentale panden en beschermde stads- en dorpsgezichten moet een commissie bestaan.

8. Slechte woonwijken wil de VVD een transformatie laten ondergaan. Als wijken aangepakt worden, wees dan niet te zuinig met sloop. Vanzelfsprekend worden er ook nieuwe koopwoningen gebouwd.

9. Er is behoefte aan zorg in en nabij de woning. De VVD wil ruimte geven aan nieuwe concepten en initiatieven, zoals: appartementen, kangoeroewoningen, e.d. In woonwijken is ook plaats voor kwetsbare groepen.

10. De VVD sluit de ogen niet voor krimp van de bevolking. De gemeente speelt daar op in maar dat wil niet zeggen dat er niet meer gebouwd moet worden.

11. De VVD is voor een stringente aanpak van kraken. Handen af van het eigendom van een ander! De gemeente heeft maatregelen om leegstand te bestrijden.

12. De VVD wil dat er één klachtennummer is bij de gemeente waar overlast gemeld kan worden en snel opgelost wordt.

13. De VVD wil dat de gemeente in nauwe samenwerking met politie, de vreemdelingendienst en justitie overlastgevende situaties consequent aanpakt. Hierbij horen voor ons de bestrijding van illegaliteit en illegale bewoning en kraken, de aanpak van overlastgevende en verloederde panden.

14. De VVD is tegenstander van erfpacht. Afkoop van erfpacht moet altijd mogelijk zijn.

15. De gemeente moet terughoudend zijn met het toerekenen van kosten aan de grondexploitaties.

16. Als door de crisis grondexploitaties onder druk komen te staan is de VVD voor bijvoorbeeld het afboeken van verliezen. Problemen worden bij ons nooit doorgeschoven naar de toekomst!

17. Als door de economische crisis bepaalde woningbouwplannen niet meer uitvoerbaar zijn, kiest de VVD voor het wijzigen van bestaande plannen. Een woonplan mag niet statisch zijn.

De VVD afdeling Zuidhorn,

Zuidhorn, 14 oktober 2009

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Sinterklaas 2024 (1)

Zuidhorn loopt uit voor Sint; Welkom in Zuidhorn!

26 november 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Aankomst op Briltil, feest op ’t plein
Lees verder →
Zakenkring vergadering 2024 (1)

Zakenkring vol goede voornemens

26 november 2024    Zuidhorn-nieuws
Ledenvergadering in de Opstal
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over zorgverzekering, kunst & Inloopspreekuren Sociaal Werk de Schans

26 november 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 november 2024
Lees verder →
Draverij aduard 2024 (6)

Drafsport Aduard Zuidhorn zoekt dringend bestuursleden

25 november 2024    Zuidhorn-nieuws
Aderlating voor het dorp dreigt
Lees verder →
Chris mulder (tablestars)

Tafeltennissers jeugd Talero in de prijzen!

25 november 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
Het was een geweldig weekend voor de jeugd van tafeltennisvereniging Talero.
Lees verder →