Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Westerkwartier wil niet kiezen wat de plek van het nieuwe gemeentehuis moet worden. Onderzoek wijst uit dat Midwolde de beste optie is, maar de bestuurders willen dat de gemeenteraad gaat voorstellen wat te doen.
Dat is opvallend, want het is niet ongebruikelijk dat het college in zo’n geval wel een voorkeur uitspreekt. Maar verantwoordelijk wethouder Bert Nederveen (ChristenUnie) wil dat niet doen, omdat het externe onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad.
Gemeenteraad aan zet
‘We hebben geen voorkeurslocatie genoemd omdat de raad heeft aangegeven dat ze een extern en objectief onderzoek wilden’, aldus de wethouder aan RTVNoord. ‘Dat willen wij als college niet beïnvloeden. Dat onderzoek willen we bij de raad neerleggen en het is vervolgens aan de politiek om daarin een afweging te maken.’ Volgens Nederveen is er met de raad afgesproken dat de raadsleden op basis van het onderzoek een voorkeur uitspreken. ‘Daar hebben wij ons tot te verhouden.’ Uit de onderliggende documenten van de gemeenteraad blijkt nergens dat het college geen voorkeur zou gaan uitspreken.
Fusie van vier gemeenten
Het gemeentehuisdossier speelt al enige jaren. In 2022 werd besloten om het gemeentehuis van de voormalige gemeente Zuidhorn te verbouwen en aan te wijzen als centrale werkplek voor de medewerkers van de gemeente. Westerkwartier is een samenvoeging van de voormalige gemeenten Marum, Zuidhorn, Grootegast en Leek. Aan het begin van dit jaar liet het college weten dat de wens om in Zuidhorn te blijven, te veel haken en ogen had. De gemeenteraad ging daar destijds niet mee akkoord en daarom werd er nogmaals een onderzoek uitgevoerd, waarin ook Zuidhorn is meegenomen.
Waarom Midwolde?
Nieuwbouw op de locatie van het voormalige sloopbedrijf Jager in Midwolde komt als beste uit de bus. Onderzoeksbureau Sweco hield de uitbreiding van het huidige gemeentehuis in Zuidhorn ook tegen het licht en keek naar nieuwbouwwijk Oostergast in Zuidhorn. Hoewel de locaties in Zuidhorn en Midwolde elkaar wat betreft geschiktheid niet veel ontlopen, geven de onderzoekers aan dat Midwolde beter scoort.
Zo kan het nieuwe gemeentehuis daar een positief effect hebben op de verdere ontwikkeling van het voormalige bedrijfsterrein, dat nabij de A7 ligt. Mocht de gemeenteraad voor nieuwbouw kiezen in Zuidhorn of Midwolde, dan raden de onderzoekers wel aan om beide locaties nogmaals naast elkaar te leggen en de voor- en nadelen tegen elkaar weg te strepen.
Bestuurders maken geen keuze
Nederveen en zijn collega-wethouders lijken zich dus nederig op te stellen en de keuze over te laten aan de gemeenteraad. De manier waarop het college dit aanpakt is volgens de ChristenUnie-bestuurder volgens afspraak.
De wethouder wil niks zeggen over de locatie in Midwolde, of welke locatie dan ook. ‘Als de raad een besluit heeft genomen dan zal het college zich beraden op de inhoud van het besluit.’ Nederveen geeft zichzelf wel de ruimte om terug te komen op dat besluit. Het is dus maar de vraag hoe definitief de uiteindelijke keuze van de gemeenteraad zal zijn.
Halverwege november zal de gemeenteraad zich buigen over de locatie van het gemeentehuis.