Publiek Vervoer Groningen en Drenthe is genoemd als pilotregio voor MaaS. Dit staat in de Kamerbrief die het Ministerie IenW op 25 juni 2018 heeft gestuurd naar de Tweede Kamer.
MaaS (Mobility as a Service) betekent denken vanuit de reiziger en niet van uit het vervoersaanbod. De reiziger staat centraal en alles wordt voor hem of haar zo georganiseerd zodat de reiziger eenvoudig een reis kan plannen boeken en betalen.
MaaS is een logische vervolgstap op Anders Benutten. Een project dat de noordelijke provincies samen met het ministerie zijn gestart om te zorgen dat voorzieningen op het platteland bereikbaar blijven voor alle inwoners. Afgelopen december hadden gedeputeerde Brink en de minister van IenW al besproken dat Publiek Vervoer een goede kans maakt pilot te worden voor MaaS.
Harald Bouman voorzitter Bestuur Publiek Vervoer Groningen Drenthe is trots: ‘We hebben in de afgelopen jaren hard gewerkt aan nieuwe vervoerscontracten voor publiek vervoer in Groningen en Drenthe. Voor (gecontracteerde) vervoerders is het nu mogelijk om beter en meer samen te werken; efficiency te realiseren door onder andere regio-overschrijdend te rijden en elkaars reizigers mee te nemen. Wij zijn erg blij met de erkenning als interessante pilotregio door het Ministerie en met de samenwerking. Deze pilot sluit aan bij onze toekomstvisie en missie. En ook beide provincies zijn we dankbaar voor hun tomeloze inzet in dit traject tot zover; samen gaan we een fantastisch project uitvoeren naast andere projecten zoals bijvoorbeeld Zero Emissie.’
Henk Brink, gedeputeerde Provincie Drenthe: ’Om inwoners en bezoekers in Groningen en Drenthe ook in de toekomst goed te kunnen bedienen is het nodig om een goed vervoersnetwerk te realiseren. Daar waarin publiek en openbaar vervoer naadloos op elkaar aansluiten. Waar elke reiziger -al dan niet een beperking- zo zelfstandig als mogelijk kan reizen.
Wat de precieze invulling wordt van de pilot in Groningen en Drenthe wordt nog nader overlegd met het Ministerie en alle bij Publiek Vervoer betrokken partijen. Duidelijk is dat er speciale aandacht is voor het ontwikkelen van mogelijkheden voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig reizen. In ieder geval wordt een (landelijke) app ontwikkeld voor alle Drentse en Groningse reizigers; de reiziger kan zelf eenvoudig een reis plannen, boeken en afrekenen.
Een van de zeven regio’s
In 2019 starten zeven regionale pilots: Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Limburg, Groningen/Drenthe, Twente en Utrecht/Leidsche Rijn. De pilots duren twee tot drie jaar. De pilots starten regionaal, maar kunnen snel landelijk uitgerold worden. Vervoerders, MaaS-aanbieders en overheden kunnen samen leren van de kennis die in de pilots wordt opgedaan.