De Stichting Abdijconcerten Aduard organiseert klassieke concerten met professionele musici in de sfeervolle middeleeuwse Abdijkerk van Aduard, geroemd om de prachtige akoestiek. De jaarlijkse concertserie bestaat uit vijf concerten, daarnaast worden er ook andere activiteiten georganiseer waaronder een familieconcert.
De Abdijkerk ligt midden in het dorp en is de voormalige ziekenzaal van het cisterciënzer klooster, dat tussen de twaalfde en de zestiende eeuw beroemd werd door heel Europa. Het klooster werd gesticht in 1192
Vrijdag 14 oktober start de reeks met pianist en componist Julian Schneemann die je mee neemt op een muzikale ontmoeting tussen twee eilanden. Eeuwenoude volksmuziek wordt samengebracht in een nieuwe sound. Voor het eerst hoor je op het podium de muzikale connectie tussen Kreta en Ierland in een avond van passie, symbiose en traditie.
https://www.abdijconcerten.nl/
25 november Apollo Ensemble 20.15 uur
Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, met topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van het Amsterdam Baroque Orchestra (dirigent Ton Koopman). Het ensemble speelde op grote podia en festivals in Australië, Rusland, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Kroatië en de Verenigde Staten.
27 januari Calefax Reed Quintet 20.15 uur
Calefax brengt een muzikaal portret van het roerige Europa in de jaren tien, twintig en dertig. Het begin van de twintigste eeuw was een tijd van grote verandering. De industriële revolutie had diepe voren getrokken in de West-Europese maatschappij. De middenklasse floreerde en eiste zijn plek op in de politiek, kunst en cultuur. Reizen werd steeds gemakkelijker en culturen begonnen elkaar wereldwijd te beïnvloeden. De eerste koloniën vielen, wat politieke aardverschuivingen teweegbracht en zelfs leidde tot de Eerste Wereldoorlog, en een pandemie: de Spaanse griep van 1918.
In de kunst voltrok zich een revolutie: waar figuratieve beeldende kunst werd afgedankt gold hetzelfde voor de tonaliteit in de klassieke muziek. En al die nieuwe muzikale geuren en kleuren die zich aandienden: een waaier aan mogelijkheden! Hoe hield een componist zich hierin staande?
24 februari Bram van Sambeek 20.15 uur
Bram van Sambeek is een topfagottist en zijn website tolt van de bezigheden, van docent aan het conservatorium in Keulen en masterclasses in de Verenigd Staten, Engeland en Korea tot aan solospel bij vele orkesten o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest en the London Symphony Orchestra. De stijlen die hij speelt zijn al even divers, hij schakelt moeiteloos van klassiek door naar jazz, rock en Arabische muziek. In dit programma laat hij, samen met twee andere topmusici Rick Stotijn en Hans Eijsakkers, zijn klassieke kant horen. Met, vooruit, hier en daar een klein uitstapje naar Led Zeppelin.
31 maart Ragazze Quartet 20.15 uur
Dit pure strijkkwartetprogramma is een concert vol bloedstollend mooie muziek. Met dit programma gaat het kwartet terug naar haar wortels, en vertellen de Ragazze u waarom zij juist deze stukken zo onbeschrijfelijk mooi vinden. Maar ook waarom zij dag in dag uit strijkkwartet spelen en wat hun toekomstdromen zijn.
In 2014 maakte Ragazze samen met schrijver en regisseur Koos Terpstra al eenzelfde programma, waarin zij hun publiek een intiem kijkje achter de schermen van hun professionele praktijk gaven. De samenwerking krijgt nu een vervolg in 2023, waarin het kwartet opnieuw een moment neemt om de diepte in te duiken en zichzelf te bevragen over de grote thema’s in hun carrière.
Het programma bevat twee stukken die betekenisvol zijn geweest aan het begin van onze loopbaan. Het Lentekwartet van Mozart bestudeerde Ragazze al jaren geleden tijdens haar studie aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Schuberts ‘Der Tod und das Mädchen’ stond op hun debuutplaat bij hun label Channel Classics. Daartussenin spelen de Ragazze een voor hen nieuw werk van Jörg Widmann.
28 april Het avontuur van Jakko 19.00 uur
Pauline Oostenrijk, hobo en Hans Eijsakkers, piano
Familieconcert “Het avontuur van Jakko en zijn wonderbaarlijke schalmei”
Wanneer de jongen Jakko, een schapenhoeder, zijn karige lunch met een arme voorbijganger deelt, laat de dankbare man hem drie wensen doen.
Jakko's tweede wens is een schalmei. De schalmei die hij krijgt, blijkt een wonderbaarlijke eigenschap te hebben die Jakko meermaals uit benarde situaties zal redden...
Hoboïste Pauline Oostenrijk en pianist Hans Eijsackers brengen dit oorspronkelijk middeleeuwse verhaal met woord en muziek tot leven.
Met muziek voor hobo en piano van o.a. Camille Saint-Saëns, Carl Nielsen, Jacques Ibert en Alfonso Gibilaro.