Zaterdagochtend 10 september om 10.00 uur start de Open Monumentendag 2022 met als jaarthema 'Duurzaamheid’. In de gemeente Westerkwartier werd deze dag woensdag 24 augustus 'ingeluid’ door wethouder recreatie & toerisme Marjan Sijperda in het Kloostermuseum te Aduard.
Bekijk het programma van 10 september
Wethouder Sijperda ontving van voorzitter stichting Open Monumentendag Westerkwartier, Arnold Bloem, het eerste programmaboekje met daarin de achtergronden van alle monumenten en de activiteiten op 10 september én het programma van de thema-avond Duurzame Monumenten op donderdag 1 september.
Bijna 50 monumenten openen hun deuren
Tot grote vreugde van de stichting Open Monumentendag Westerkwartier hebben zich bijna 50 monumenten aangemeld, die hun deuren op zaterdag 10 september open zetten voor het publiek. Elk jaar zitten er naast de relatief bekende monumenten ook enige ‘verborgen’ schatten tussen. Dit jaar verdient het Kloostermuseum extra aandacht vanwege hun 25-jarig jubileum.
Kloostermuseum Aduard met ‘Monnik’ Ies de Boer viert 25-jarige jubileum
In de pittoreske Hofstraat te Aduard staan veel huizen waar verhalen achter schuil gaan. Er is één huis met een wel erg bijzonder verhaal, nr.45. Daarin bevindt zich het Kloostermuseum. Hierdoor heeft de bewoner Ies de Boer de hele dag bezoekers om zich heen, aan wie hij vertelt over het klooster dat vierhonderd jaar in Aduard heeft bestaan. In dit vertellen wordt hij bijgestaan door een grote groep vrijwilligers.
In pij gebruikt Ies zijn doopnaam Izebrand. Een man met een passie voor oude panden en voor geschiedenis. In 1992 kocht hij een huis waarvan hij dacht dat het stamde uit de 18de eeuw. Dat bleek niet juist. Bij het strippen van het oude pand kwam er namelijk een venstervorm tevoorschijn dat na 1630 niet meer gemaakt werd. Samen met enkele andere aanwijzingen kon het huis 100 jaar vroeger gedateerd worden: 1594. Een jaar na de restauratie verhuisde hij naar dit huis. Daarin heeft hij in 1997 het huidige museum geopend, samen met andere personen onder wie Jakob Loer en Davien Vonk. Ze hadden al jaren het idee om een museum te stichten, gewijd aan de geschiedenis van de Sint Bernardusabdij. Tot op de dag van vandaag is Ies enthousiast over wat hij in zijn huis kan laten zien en kan vertellen.
Thema-avond donderdag 1 september met Het Groninger Landschap en BOEi
Het Groninger Landschap, Jan Harm Eppinga, geeft een presentatie van hoe een door aardbeving getroffen boerderij duurzaam herstelt is en Robert Tersmette, restaurateur bij BOEi, (BOEi is een landelijke organisatie op het gebied van restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed) schetst mogelijkheden van verduurzaming van monumenten zoals bv Blokhuispoort Leeuwarden en project Veenhuizen. Deze thema-avond start om 19.30 in de Cazemier Boerderij in Tolbert en is gratis te bezoeken.
Steunpilaar
Aan het eind van de thema-avond zal de voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Westerkwartier, Arnold Bloem, nog de Steunpilaar uitreiken. Mensen en/of organisaties die zich meer dan verdienstelijk hebben gemaakt voor de monumenten in het Westerkwartier maken jaarlijks kans op deze prijs.
Programma-boekje
Mensen, die precies willen weten welke monumenten allemaal open dag hebben op 10 september, dan wel wat meer achtergrondinformatie willen hebben over de thema-avond 1 september kunnen het programmaboekje opvragen (omd.westerkwartier@gmail.com), dan wel » downloaden van openmonumentendagwesterkwartier.nl
Het programmaboekje is door Ruud de Jong en Lex van Wijngaarden, beide bestuursleden van de stichting Open Monumentendag Westerkwartier, met veel zorg in elkaar gezet.
Het programmaboekje is vanaf nu digitaal en op papier beschikbaar.