VISVLIET – De bodem van de financiële crisis is ook voor de gemeente Zuidhorn nog niet bereikt, zoveel was wel duidelijk in het politiek forum, woensdag in Visvliet.
Halverwege de raadsperiode en twee weken voor de Kamerverkiezingen kwamen op woensdag 29 augustus twee wethouders en vier raadsleden verantwoording afleggen in het Bartoleshus in Visvliet. “We gaan nog moeilijke keuzes moeten maken” zei René Westerhof-Dijkinga (VVD). De politici maakten duidelijk dat meer dan ooit kleine kernen het van hun eigen bevolkingskracht moeten hebben en niet te hoopvol naar de gemeente hoeven te kijken.
Zo’n 20 aanwezigen hoorden hoe geen van de partijen nog vertrouwen had in het voortbestaan van de CBS Visvliet. Hans Schipper, van de collegepartij ChristenUnie, hield het publiek nogmaals voor dat de onderwijskwaliteit doorslaggevend moet zijn en dat dat wellicht beter gegarandeerd was in een grotere school.
Klaas Wybo van der Hoek (GroenLinks) bestreed die aanname, maar moest met tegenzin wel toegeven dat zowel het openbaar als het bijzonder onderwijs zich aan de invloed van de gemeenteraad had onttrokken. Wethouder Jan Oomkes (PvdA), met in zijn portefeuille ruimtelijke ordening, zag nog enige pressiemogelijkheden ten opzichte van Penta Primair (de bovenschoolse organisatie van CBS Visvliet) door ze met de boekwaarde van 650.000 euro van het vrijvallende schoolgebouw te confronteren. Uiteindelijk vonden de raadsleden wel gezamenlijk dat er van Penta Primair een substantiële bijdrage mocht worden gevraagd om de leefbaarheid van het dorp te bevorderen.
Fred Stol (CDA-wethouder) benadrukte dat leefbaarheid in kleine kernen niet 1 op 1 samenhangt met het voortbestaan van de school, maar wel degelijk met het faciliteren van een dorpshuis: “Je moet bewoners in staat stellen elkaar te vinden.” Vandaar dat de raad ook jaarlijks 33.000 euro voor dorpshuizen in de gemeente heeft vrijgemaakt.
Een breed scala aan onderwerpen kwam, onder gespreksleiding van Vladimir Bartelds aan bod, uiteenlopend van bevolkingskrimp tot de lengte van het gras in het openbaar groen.
Harrie Rutgers van D66, benadrukte dat er veel meer kracht in dorpen zoals Visvliet zit, dan politici vaak denken. Natuurlijk zijn de mogelijkheden van de gemeente beperkt, bewoners maken het dorp.
Concluderend konden de raadsleden weinig concrete lichtpunten voor de naaste toekomst bieden, maar het was goed om te zien hoe alle partijen betrokken waren en niet voor verantwoording wegliepen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen over anderhalf jaar zal Plaatselijk Belang Visvliet weer een soortgelijk forum beleggen en alle raadsleden waren bereid ook dan verantwoording af te leggen en hun plannen met Visvliet uiteen te zetten.
NIJSNET