Tijdens de eerste informerende gesprekken onder leiding van informateur Marcel Thijsen heeft wethouder Sietse Westra een pleidooi gehouden en er zelfs een dealbreker van gemaakt om een proef met wasbare luiers te houden.
GroenLinks stelde eind vorig jaar daarover schriftelijke vragen aan de wethouder en hij omarmd nu dit sympathieke voorstel. VZ Westerkwartier, winnaar van de verkiezingen sluit zich hierbij aan.
Wasbare luiers zijn goedkoper en duurzamer
Met de proef worden ouders aangemoedigd om over te stappen op wasbare luiers voor hun kinderen.
Een proef in de gemeente Hengelo was erg succesvol. Zij bood 50 inwoners een proefpakket met voor 100 dagen wasbare luiers aan. Daar is twee derde van de gezinnen overgestapt. De aanschaf van een basispakket kost normaal gesproken honderden euro’s.
Vrijdag 1 april wordt met een ludieke actie de aftrap gehouden van poepedoosie Westerkwartier. Tegen inlevering van 1 volle luier ontvangen inwoners van het Westerkwartier een gratis proefpakket met wasbare luiers.
De proef wordt uit de algemene reserve gefinancierd. Er is voor 200 gezinnen een proefpakket beschikbaar, per gemeentehuis zijn er 50 pakketten af te halen vanaf 10.00 uur. Wie het eerst komt het eerst maalt.
‘Wasbare luiers zijn uiteindelijk goedkoper en duurzamer’, zegt de wethouder. Momenteel kunnen ouders in het Westerkwartier luiers alleen kwijt in de grijze container. Omdat inwoners door het diftarsysteem per kilo voor hun afval betalen, kan de afvalrekening flink oplopen.
Drempel
Westa was aanvankelijk sceptisch over wasbare luiers, omdat het ouders extra werk oplevert. Maar de politicus is positief verrast door de ontwikkelingen in andere gemeenten.
‘Blijkbaar bevalt het ouders goed. Waarom zouden we het dan niet hier invoeren? Ik snap dat mensen een drempel over moeten. Als dit ons destijds was aangeboden, waren wij overgestapt.’
Proef inzameling luiers in 2007
In april 2007 is de gemeente Zuidhorn gestart met een proef met het gescheiden inzamelen van luiers. De ingezamelde luiers werden afgevoerd naar het recyclingbedrijf Knowaste in Arnhem. Eind oktober 2007 besloot het Amerikaans moederbedrijf de vestiging in Arnhem per direct te sluiten.
De firma Van Gansewinkel bleef de inzameling van luiers doen terwijl in overleg met de gemeente naar een oplossing voor de langere termijn werd gezocht. Een alternatief bleek er niet te zijn. De kosten lagen zelfs boven de stortkosten, terwijl het milieurendement beduidend minder was. Op 1 maart 2008 werd de inzameling gestopt