Vier jaar geleden besloot de Provincie om de door dagelijkse files geplaagde provinciale Friesestraatweg N355 aan te pakken. De veiligheid en de doorstroming van het verkeer zou door de maatregelen verbeteren. Er werd 15 miljoen euro voor gereserveerd.
Een verdubbeling van het aantal rijstroken leek niet nodig. Wel werd de aanleg van parallelwegen voor langzaam verkeer ingetekend zodat alle rechtstreekse aansluitingen op de weg zouden verdwijnen. De benzinepomp, de stoplichten en het kruispunt bij Slaperstil zouden vervallen na de aanleg van een nieuwe stadsweg vanuit De Held/Gravenburg.
Onzeker
Of de aangekondigde maatregelen voldoende zijn om de verkeersproblemen op te lossen, is onzeker geworden. Het lijkt er nu op dat het verkeer - inclusief het openbaar vervoer - blijft vastlopen. Dat geldt ook voor de westelijke ringweg.
Provincie en stad hebben tot dusver te weinig rekening gehouden met alle (deels nieuwe) woningbouwplannen aan de westkant van de stad en in Zuidhorn. ,,De woningbouwopgave waar we nu vanuit gaan, is veel groter dan we dachten bij de start van de verkeersplannen. De verkeerseffecten zijn daarom ook veel groter’’, schrijft gedeputeerde Fleur Gräper in een brief aan Provinciale Staten.
Westflank
De aanpak van de Friesestraatweg en de ook provinciale westelijke ringweg (het project Ring West Verbindt , eerder Aanpak Ring West genoemd) worden nu opgenomen in een groot onderzoek naar de volledige ontsluiting van de westkant van de stad Groningen. Daarbij horen ook nieuwbouwwijken als Suikerzijde en de ontwikkeling van Westpoort.
Waarschijnlijk wordt de wens van de gemeente Westerkwartier voor een betere aansluiting op de autosnelweg Groningen-Drachten (A7) eveneens bij het onderzoek betrokken. De (openbaar vervoer) verbinding met de Zernike Campus hoort er ook bij. Stad en provincie kregen onlangs geld voor zo’n alles omvattend onderzoek van het Rijk.
In afwachting daarvan legt de provincie de voorbereidingen voor de aanpak van de N355 voorlopig stil. Dat wil niet zeggen dat er voorlopig helemaal niets meer met de plannen gebeurt. ,,We houden de uitgangspunten en doelstellingen opnieuw tegen het licht en onderzoeken van welke onderdelen we sowieso geen spijt krijgen.’’
bron DvhN