Bert Nederveen (wethouder financiën ) vond de verhoging van de OZB ( 12 % en vervolgens twee keer 5 % ) te verantwoorden. In een interview zei hij dat de burgers er ook iets voor terug zouden krijgen, wat dat zou zijn werd echter niet duidelijk.
In het debat over de perspectiefnota hekelde met name Klaas Wybo van der Hoek ( Groen Links ) de OZB stijging. De partijen hadden toegezegd dat de gemiddelde lastendruk niet zou toenemen en hij doet het dan ook af met een politieke inflatie.
Hij vindt de stijging van de OZB niet gerechtvaardigd en ziet het meer in efficiency en op orde brengen van het eigen huis. In de perspectiefnota is op een aantal punten het gat tussen visie en doen groot. Zegt de fractievoorzitter van Groen Links.
"Financiën zien er behoorlijk goed uit, er is te weinig menskracht en visie om de plannen voldoende uit te werken en er is geen garantie dat de dienstverlening toeneemt". Onder die omstandigheden ziet Groen Links weinig in een verhoging van de OZB.
De coalitiepartijen ( VZ Westerkwartier, CU, CDA en PvdA ) besloten tijdens een schorsing dat de voorgestelde verhoging van tweemaal 5 % OZB in 2021 en 2022 niet door gaat. Het college werd opgedragen om te onderzoeken of elders bezuinigd kan worden. De 12% in 2020 blijft staan. Deze deal viel bij Klaas Wybo niet goed. Hij voelde zich door het onderonsje van de coalitiepartijen buitengesloten.