Ouders van christelijke basisschool De Windroos in Zuidhorn houden zelf een schoolkamp. ,,Kinderen zijn dolenthousiast.’’
Het gebruikelijke schoolkamp op Ameland van groep 8 kan niet doorgaan in verband met de coronamaatregelen. ,,Er mogen geen buitenschoolse activiteiten plaats vinden’’, zegt schoolbestuurder Wilma Drenth van Quadraten waar de school onder valt.
,,We doen alles om het risico op besmetting te vermijden en houden ons aan de richtlijnen van de PO-Raad, de landelijk overkoepelende organisatie van alle basisscholen.’’ Die adviseert terughoudend te zijn met schoolreisjes, schoolkampen, musicals en andere groepsactiviteiten.
Kinderfeest
Ouders van De Windroos vinden het jammer dat het kamp niet doorgaat en organiseren nu zelf iets. ,,Een alternatief kamp, een kinderfeest’’, zegt Arwina Cruiming, een van de ouders. De kinderen gaan donderdag na schooltijd naar een van de ouders in Grijpskerk waar ze ‘s avonds spelletjes doen en ‘s nachts in tentjes blijven slapen. Vier ouders zijn er bij.
Verantwoordelijkheid van de ouders
Drenth snapt de ouders maar is niet echt blij met het slaapfeest. Al is het maar omdat ook meester Marijn van groep 8 langs komt, zij het op ‘persoonlijke titel’. ,,Op school heb je duidelijke maatregelen waar je zicht op hebt en kun je handhaven. Dat is buiten veel minder het geval. Als school willen we dat risico niet. Dit feest is de verantwoordelijkheid van de ouders.’’
Gezondheidsrisico’s
Cruiming vindt niet dat kinderen en ouders hiermee gezondheidsrisico’s lopen. ,,De kinderen zitten weer bij elkaar in de klas. Dan kunnen ze ook samen in een tentje slapen. Twee ouders slapen elk apart in een tentje, twee andere ouders slapen thuis.’’
De anderhalve meter voor volwassenen wordt in acht genomen en de groep is niet groter dan dertig personen. ,,We voldoen aan alle regels en zijn de hele tijd in de buitenlucht.’’ De kans op besmetting zou in de buitenlucht minder zijn dan binnen, zo blijkt uit onderzoek.
Samen afscheid nemen
De kinderen zijn dolenthousiast, zegt ze, nu ze met het slaapfeest toch een beetje een schoolkampgevoel krijgen. ,,De wandelvierdaagse hebben ze al gemist en het is de vraag hoe het komt met de musical en het eindfeest. Ze hebben acht of negen jaar bij elkaar in de klas gezeten. Zij kennen elkaar en alle ouders kennen elkaar. Het is leuk als afscheid samen wat te doen.’’ Ze snapt dat de school en het bestuur zich aan landelijke richtlijnen moeten houden, vandaar dat ze dit als ouders doen.
Het slaapfeest sluit aan op school waar leerlingen donderdag en vrijdag ook activiteiten en spelletjes doen. Dat wordt vrijdagavond afgesloten met een barbecue en bonte avond. Dat is op het schoolplein en daar mogen geen ouders bij zijn.
Bron DvhN