De 12 provinciale winnaars van de verkiezing Held van de Smaak zijn bekend. Er kan nu op 1 van hen gestemd worden. Uit Groningen zijn Arnold en Petra Vergeer van Oldehoofster kaasboerderij uit Oldehove finalist.
De verkiezing is een onderdeel van én aanloop naar de Week van de Smaak, van zaterdag 1 tot en met zondag 9 oktober. Hoofdstad van de Smaak is dit jaar Groningen, waar de speciale week ook wordt afgetrapt.
Petra en Arnold Vergeer hebben een biologisch bedrijf met ca. 18 ha grond bij het dorpje Oldehove. Er worden geiten, koeien, varkens en kippen gehouden. Van de melk van de geiten en koeien maken zij overheerlijke rauwmelkse kazen. Het belangrijkste product van de boerderij is de Oldehoofster geitenkaas, van 100% geitenmelk. Hun zuivere koeienkaas draagt de naam ‘Middag Humsterlander’, verwijzend naar de naam van de streek waar het bedrijf zich bevindt. Sinds 2010 maken Petra en Arnold een voor Nederland unieke kaas, de Vachèvre (50% geitenmelk, 50% koeienmelk). Dit is een hlafharde kaas met een volle smaak die vooral na iets langere rijping goed tot uiting komt.
De geiten op de boerderij zijn van het ras ‘Nederlandse zwartbonte geit’, een ras dat valt onder de zeldzame huisdierrassen. Bij de fokkerij van de koeien streven Petra en Arnold naar het type en kleur van koeien zoals die in de 17e en 18e eeuw in Noord-Nederland veel voorkwamen; een ‘vale’ kleur die nagenoeg is verdwenen. Op de Oldehoofster Kaasboerderij lopen enkele van deze ‘Humsterlander Vale’ koeien rond.
De kaas is te koop in de eigen boerderijwinkel (dagelijks geopend), maar ook in kaas- en natuurvoedingswinkels in binnen- en buitenland en staat op de kaart van verschillende restaurants in de omgeving. Op het bedrijf worden excursies en rondleidingen georganiseerd. In de eigen boerderijwinkel wordt ook biologisch vlees van eigen dieren verkocht, inclusief droge worsten van schapenvlees (o.a. Groninger droge worst).
Held van de Smaak
Onderdeel van het geheel is dus de verkiezing Held van de Smaak. Dit jaar is het thema ambachtelijke zuivel en kaas. Er werden in totaal ruim 90 kandidaten voorgedragen waarvan er 74 meededen aan de provinciale voorrondes.
Daar werden ze door een vakjury beoordeeld op onder meer ambachtelijkheid, duurzaamheid, of ze streek- en seizoensgebonden werken en of ze als pionier een voorbeeldfunctie hebben voor hun collega's. Uiteraard werden de producten ook geproefd.
Publieksprijs
Hieruit zijn 12 provinciale winnaars naar voren gekomen; die staan zodoende in de landelijke finale. Eenieder kan tot en met vrijdag 30 september stemmen op 1 van de finalisten. De kandidaat met de meeste stemmen wint de publieksprijs.
Daarnaast kiest de jury een winnaar. De uitslag van de verkiezing is op zaterdag 1 oktober bij de opening van de Week van de Smaak.
Finalisten
De finalisten zijn de volgende.
Groningen: Arnold en Petra Vergeer, Oldehoofster kaasboerderij uit Oldehove.
Friesland: Jenny Vogel, kaasboerderij De Gelder uit Tijnje.
Drenthe: Ger Entjes en Ayla Groenveld, De Kruidenwei uit Nooitgedacht.
Overijssel: Miny, Wilma en Yvonne Tuten, De Knapenvelder uit Raalte.
Flevoland: Ard van Wees, kaasboerderij De Polderzoom uit Dronten.
Gelderland: Michiel Cassuto, boerderij De Engelenhove uit Ede.
Utrecht: Leon en Annie van der Arend, kaasboerderij Van der Arend uit Vinkeveen.
Noord-Holland: Anita van Alderwegen, De Schapenstreek uit Lutjebroek.
Zuid-Holland: Magdalene en Nico Captein, kaasboerderij Captein uit Zoeterwoude.
Noord-Brabant: Karin Wanders, De Saanenhof uit Heeze.
Limburg: Piet Mertens, kaasboerderij Mertens uit Kessel.
Zeeland: Tim Moerman, kaasboerderij Loverendale uit Oostkapelle.
18-08-2011 Horeca entree