De zorg voor mens, dier en landschap is voor GroenLinks Westerkwartier wezenlijk. Degenen die zich hiervoor extra inzetten tegen de stroom in, verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Om die reden heeft GroenLinks Westerkwartier de Doorzettersprijs in het leven geroepen.
Het gaat hierbij om activiteiten waarvoor doorzettingsvermogen nodig is. Soms moet een inwoner of een groep inwoners vasthoudend en langdurig tegen overheid, instanties en gevestigde belangen aanduwen om mens, dier en landschap goed te beschermen. Dit kost tijd, geld en soms zelfs vrienden, maar uiteindelijk komt dit werk de democratie en samenleving ten goede: de desbetreffende kwestie komt op de politieke agenda, problemen worden opgelost of er worden belangrijke lessen getrokken.
Klaas-Wybo van der Hoek, fractievoorzitter GroenLinks: “We moeten doorzetters in onze gemeente koesteren om de samenleving en de overheid menselijker en beter te maken. Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen, niet de meewind.”
De nominatie bij de Doorzettersprijs was voor Dina Pool uit Niezijl. Zij heeft gedurende vele maanden gemeente Westerkwartier proberen te bewegen om enkele kapotte straatstenen op de Hoofdstraat in haar dorp vervangen te krijgen. Het kostte haar 14 appjes, zeven verschillende ambtenaren, enkele raadsleden en meer dan een jaar. Het probleem is overigens nog steeds niet opgelost. Het knappe en bewonderwaardige van haar is dat zij heeft doorgezet om zoiets schijnbaar eenvoudigs en tegelijkertijd belangrijks voor de veiligheid aan de orde te krijgen.
Verder is de eerste Doorzettersprijs vol overtuiging uitgereikt aan “Geen fracking in Pieterzijl”. Dit is een groep inwoners die zich lange tijd onvermoeibaar heeft gekeerd tegen het boren naar en fracken van aardgas in Pieterzijl-Oost.
In het begin werd de groep niet erg serieus genomen. Het ging immers om een klein gasveld en een klein dorp. De groep bleef zich echter verdiepen in de problematiek van aardgaswinning, de ondergrond en fracking. Er werd een stevige argumentatie opgebouwd.
Fracking is een methode om gas uit de diepe ondergrond vrij te maken voor winning. Deze methode is slecht voor milieu en natuur, omdat er water met chemicaliën onder grote druk de grond in wordt gespoten.
Dankzij het inhoudelijke werk en de acties van “Geen fracking in Pieterzijl” kreeg de kwestie meer aandacht en werd de groep steeds serieuzer genomen.
Het werd het verhaal van het kleine “Geen fracking in Pieterzijl” tegen de grote NAM, het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat en de staat.
De groep ging in beroep bij de Raad van State en organiseerde een succesvolle crowdfund-actie om de kosten daarvoor te kunnen dekken. Begin 2021 werd de zaak behandeld. Uiteindelijk zag de NAM af van fracking in Pieterzijl-Oost. De fracking zou geen rendabele winning opleveren.
GroenLinks Westerkwartier is ervan overtuigd dat het werk van “Geen fracking in Pieterzijl” een belangrijke invloed heeft gehad op het besluit om niet te gaan fracken. Zonder het doorzettingsvermogen van deze groep waren andere inwoners, gemeente en politiek niet zo actief geworden en was fracking niet zo sterk ter discussie gesteld. Waardering en bewondering zijn op hun plaats. Daaarom verdient deze groep de eerste Doorzettersprijs Westerkwartier.
Hulde aan alle betrokkenen bij “Geen fracking in Pieterzijl-Oost” onder wie: Sandra Jacobs, Grietje Zijlstra, Frans Talstra, Elly Bakhuis, Wridzer Bakker, Marianne Wimmers, Anneke van der Hoek, Machiel Zeijlstra, Anna Dammers, Paul Kusters, Gerrit Wigger, duurzame cosmeticabedrijf Lush uit Amsterdam, Jewan de Goede, Jelte Wiersma, Ate Kuipers en Rudi Arends.
Inmiddels is “Geen fracking Pieterzijl” verbreed tot de Samenwerkende Omwonenden Gaslocatie Grijpskerk (SOGG). SOGG houdt zich bezig met de effecten van gaswinning en -opslag in onze regio en de schade die dat met zich meebrengt. Deze groep zet zich in voor metingen en bodemonderzoek ter bescherming van natuur en milieu, streven naar waardeverminderingsgelden, onderzoek naar infrasone trillingen / laagfrequent geluid, vergoeding voor sociaal-maatschappelijk- economisch herstel van de regio en een eerlijke vergoeding voor bodembeweging / mijnbouwschade. Dat doet ze voor mens, dier, natuur, milieu, veiligheid en leefbaarheid in dit mooie gebied en omdat ze dit gebied mooi wil houden voor toekomstige generaties.
De nominatie bestaat uit een speciaal ontworpen draagspeld in de vorm van een lieveheersbeestje.
De prijs in de vorm van een beeldje is uitgereikt door Klaas-Wybo van der Hoek en beeldhouwster Natasja Bennink aan Sandra Jacobs als vertegenwoordiger van “Geen Frackting Pieterzijl” en SOGG.
Beeldhouwer Bennink heeft het beeld De Doorzetter gemaakt. Het beeld toont dat de Doorzetter open en welbewust uitdagingen tegemoet treedt en zo waakt over onze democratie.
Tekenares Heleen van den Broek presenteerde haar indringende tekeningen en verhalen van inwoners getroffen door aardbevingsschade.
Gert Sennema en Sjouke Dijkstra leverden een muzikale bijdrage aan deze feestelijke bijeenkomst in het dorpshuis van Pieterzijl.