Lucas Zandberg (Langezwaag, 1977) schrijft romans en korte (reis)verhalen. In 2007 debuteerde hij met het meerdere malen herdrukte Mijn leven is van mij, waarin hij korte metten maakte met de bijzonder hardnekkige romantische mythe rondom Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (Sisi). Daarna volgden diverse andere op historische feiten gebaseerde romans en korte (reis)verhalen.
In 2017 verschijnt Lucas' nieuwe roman De rendementsdenker bij De Arbeiderspers. Dit actuele onderwijsdrama is zijn eerste roman die zich afspeelt in het heden. Hij putte voor deze roman inspiratie uit de actualiteit en zijn eigen jarenlange ervaring als docent.
Met het actuele onderwijsdrama ‘De rendementsdenker’ slaat hij een nieuwe weg in. Een interview met minister Jet Bussemaker bracht hem een paar jaar geleden op het idee voor deze roman. ,,Zij gaf aan dat er best wat meer romans over het onderwijs mochten komen,” vertelt Lucas Zandberg. ,,Dat zette me aan het denken, maar het moest wel een meeslepend verhaal worden, geen specialistisch pamflet.”
Dit idee leidde uiteindelijk tot een roman over Robert, een pas afgestudeerde jonge leraar die de wereld hoopt te verbeteren door op een fictieve MBO-instelling in Groningen te gaan werken. Maar het loopt allemaal anders met de komst van een resultaatgerichte manager die zich totaal niet interesseert voor de lespraktijk. ,,Die kloof tussen werkvloer en bovenlaag zal herkenbaar zijn, ook voor mensen die niet in het onderwijs werken,” zegt de schrijver. ,,Wat mij betreft ontbrak er een roman die daar specifiek over ging. Ik heb tot 2009 op een mbo-opleiding gewerkt in de stad en heb voor een vergelijkbare setting gekozen omdat ik die goed kende, al is het geen autobiografisch relaas geworden. Het is hooguit hier en daar autobiografisch getint. Ik heb vooral ook veel inspiratie geput uit de actualiteit.”
De rendementsdenker verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers.