De gemeenten Leek, Marum, Zuidhorn en Noordenveld hebben nieuwe regels voor Leerlingenvervoer opgesteld in een verordening. Per 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs van kracht geworden. Dit heeft gevolgen voor het leerlingenvervoer. De nieuwe verordening dient rekening te houden met de redelijkerwijs te vragen inzet van ouders. Voor leerlingen van het voortgezet (speciaal) onderwijs is het leerlingenvervoer voortaan beperkt tot die leerlingen, die vanwege een handicap niet zelfstandig van openbaar vervoer gebruik kunnen maken.
Het uitgangspunt van de verordening is, dat de verantwoordelijkheid voor het schoolbezoek bij de ouders (en/of verzorgers) ligt en dat kinderen zo zelfstandig mogelijk naar school reizen. Dus op de fiets of met de bus. Al dan niet onder begeleiding van een ouder of verzorger. Pas als dat niet kan, komt de gemeente in beeld met vervoersvoorzieningen. Het vervoer wordt voor de leerling zoveel mogelijk maatwerk. De gemeente bespreekt dit met de aanvragers. De nieuwe verordening leerlingenvervoer gaat in op 1 januari 2015.
Als overgangsregeling is er voor gekozen in bestaande gevallen de oude rechten te handhaven tot het nieuwe schooljaar per 1 augustus 2015.
In de zorgroutes voor het passend onderwijs wordt aandacht gegeven aan het leerlingenvervoer. De ondersteuningsteams op de scholen gaan adviseren over de mate van vervoershandicap. De gemeente blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor de bekostiging en de beoordeling van de aanvraag.
Nadat de gemeenteraad in december het definitieve besluit heeft genomen, informeren de gemeenten de ouders per brief over de veranderingen en de consequenties hiervan voor hun kind. Ook de schoolbesturen, scholen en betrokken organisaties ontvangen een brief met informatie over het besluit.