Na het project Slim Wonen waarin gemeente en regionale bedrijven gezamenlijk optrokken om huiseigenaren te enthousiasmeren om isolerende maatregelen te treffen wordt nu door een andere partij, een belevingswinkel gestart.
Bram Keuning, medeinitiatiefnemer van De Woonweter waaronder de Belevingswinkel valt zegt dat zij een iets andere insteek hebben dan Slim Wonen die zich vooral op energiebesparing richt. In de belevingswinkel kan inspiratie opgedaan worden om het huis zo aan te passen om er zo lang mogelijk te kunnen blijven wonen, energiebesparende maatregelen horen daarbij. “Wij wilden een fysieke plek creëren waar kennis, ervaring en nieuwe ontwikkelingen worden gebundeld om mensen en maatschappelijke organisaties te informeren en te adviseren om zolang mogelijk veilig en levensloopbestendig te wonen”.
Consumenten kunnen de verschillende mogelijkheden zien en ervaren met onafhankelijke informatie en praktisch advies op maat. Keuning; “Dát is het voornaamste doel. De beslissing door wie zij aanpassingen of werk laten uitvoeren is aan diezelfde consument. Natuurlijk het liefst door regionale bedrijven maar dat kun je niet altijd sturen.”
Slim Wonen
De deelnemers aan Slim Wonen, met als aftrap de Voorbeeldwoning in 2013, » Lees daarover, waarin zij flink investeerden zijn niet echt blij met het initiatief en zien het als concurrentie. Ook de actieve rol van de gemeente vinden zij op zijn zachtst gezegd onhandig.
Slim Wonen deed sinds de start in 2013 in totaal 105 aanbiedingen waaruit 39 opdrachten voortkwamen. Volgens wethouder Bakker een mager resultaat zei hij onlangs in de raad. “Er is met dit project vooral vanuit het aanbod gedacht, misschien moeten we vanuit de vraag denken” zegt hij.
Reint Brondijk, mede kar trekker van Slim Wonen, vindt ook dat het niet snel genoeg gaat en spreekt van een taai traject. “Het is lastig om het de burgers tussen de oren te krijgen dat investeringen op dit gebied nuttig zijn”.
Aangezien wethouder Bakker graag de doelstellingen van de gemeente wil realiseren is er uitgebreid gesproken met de initiatiefnemers van De Woonweter/Belevingswinkel. Ook is er in juni 2016 een reisje geweest om inspiratie op te doen. » Lees daarover
Subsidie
Beide partijen dienden onlangs een aanvraag voor subsidie bij de gemeente in. In de pot voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad zit € 25.000 .
Wethouder Bakker deed de partijen het voorstel om in gesprek te gaan en een gezamenlijk plan op te stellen.
Er is al een aantal gesprekken geweest tussen de twee partijen maar vorderingen zijn er nog niet.
Reint Brondijk (Slim Wonen) zegt; “we hebben het nu al wel op de rit en zijn al vier jaar bezig, daarnaast hebben de deelnemers zelf fors geïnvesteerd. De andere partij moet nog beginnen en zou ook zelf een investering kunnen doen alvorens we kunnen samenwerken”.
Bram Keuning (De Woonweter) geeft aan dat de participanten/oprichters geïnvesteerd hebben in de realisatie van de belevingswinkel. De ruimte en de inrichting met apparatuur is door hen gefinancierd. Toch is er geld nodig voor zaken als PR en bijvoorbeeld loonkosten, daarvoor is de subsidie ingediend. Hij zegt dat Slim Wonen zich zeer goed aan zou kunnen sluiten bij De Woonmeter en een goede aanvulling zou zijn. Ook is hij genegen nogmaals met ( de ondernemers van ) Slim Wonen om de tafel te zitten.
Wethouder Bakker heeft beide partijen verzocht op korte termijn te reageren. Het college wil voor 1 maart een besluit nemen over dit onderwerp.
De belevingswinkel wordt gerealiseerd in het pand van Schuiling op de Dorpsvenne in Zuidhorn. De opening is in maart 2017.