Een spannend nieuw natuurgebied moet de in totaal 2800 ha nieuwe natuur worden in het Westerkwartier. Dat kwam naar voren in de jaarvergadering van de Ondernemersvereniging Toerisme Westerkwartier.
Na presentaties van Prolander en Nico Boele van Staatsbosbeheer over de, deels al ontwikkelde natuur, werden de leden uitgedaagd kansen en mogelijkheden te ontdekken voor hun bedrijf.
In het Zuidelijk Westerkwartier worden natuurontwikkeling en waterbergingsgebieden gecombineerd. Tegelijk worden er maatregelen op het gebied van waterkwaliteit, recreatie, landbouw, landschapsherstel en leefbaarheid genomen wat een impuls kan geven aan de lokale economie.
De toeristische ondernemers worden vroegtijdig bij het proces betrokken om zoals Prolander het stelt “het in één keer goed te doen”.
De uitgebreide robuuste en veerkrachtige natuur van het Zuidelijk Westerkwartier gaat zeker meer toeristen trekken. Want dit recreatief interessante gebied sluit aan op grote natuurgebieden rond de stad Groningen. Daar liggen dan ook kansen voor ondernemers op het gebied van recreatie en toerisme.
De leden gingen in kleine groepen brainstormen over mogelijkheden waarbij door Wil Hoogeboom van de Hayemaheerd aan met water meebewegende wandelpaden werd gedacht en een luchtfiets kabelbaan. Er zijn veel natuurgebieden dus dan dien je er een extra dimensie aan te geven. Ook werd er nadrukkelijk aandacht gevraagd voor toeristen tussen 20 en 30 jaar.
Het plan werd geopperd om met de groep op excursie te gaan in het gebied om ter plekke inspiratie op te doen.
Het project wordt gefaseerd uitgevoerd In 2027 moet de gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier helemaal klaar zijn. In 2020 moet de waterberging hebben gerealiseerd.