Kees van der Ploeg, architectuurhistoricus en dé kenner van Groninger kerken, geeft op zondag 17 maart in de middeleeuwse kerk op de wierde van Ezinge een lezing over Groninger kerken: over hun herwaardering en in hoeverre de schilders van kunstenaarsvereniging De Ploeg daar een bijdrage aan hebben geleverd.
Tegenwoordig identificeren we het Groninger landschap met de vele kerken, die vaak door hun ligging op wierden een opvallend verschijnsel vormen. Dat we daar nu met een zekere gevoeligheid, soms misschien zelfs sentimentaliteit naar kijken, hangt samen met de ontdekking van het noordelijke landschap door de schilders van De Ploeg.
Waar negentiende-eeuwse schilders een voorkeur hadden voor romantische streken met beboste heuvels zoals de Veluwezoom of de omgeving van Kleef, beeldden De Ploegers de grote leegheid van het kustgebied af. Ze wisten daaraan een grote expressiviteit te verlenen. Tot die tijd werd dit landschap nauwelijks op waarde geschat: veel wierden werden voor economisch gewin afgegraven en van de veelal middeleeuwse kerken die er de laatste decennia, ondanks de aardbevingsschade, zo mooi gerestaureerd bij staan, verkeerde een groot aantal in een bouwvallige staat. Nogal wat kerken werden gesloopt, verkleind of anderszins toegetakeld.
Deze geschiedenis van geleidelijk verval en herwaardering, gevolgd door zorgvuldig herstel, wordt in de lezing belicht, mede aan de hand van voorbeelden die ook schilders van De Ploeg tot inspiratie dienden.
Praktische informatie
Tijd: zondag 17 maart, 15.00-16.00 uur
Plaats: kerk op de wierde van Ezinge, Torenstraat 48
Kosten: € 5,-, inclusief koffie of thee, contant betalen bij de kerk
Opgave: via boekingen@wierdenland.nl
Georganiseerd door Museum Wierdenland in het kader van de tentoonstelling ‘Kloeke Kerken van De Ploeg’ nog te zien t/m 26 mei