Het college heeft het bedrijf Los Digitalos uit Groningen opdracht gegeven een virtuele reconstructie van het voormalige middeleeuwse klooster van Aduard te maken. In het kader van het project ‘Het Nieuwe Wonder van Aduard’ bouwt het bedrijf het middeleeuwse klooster van Aduard virtueel na met driedimensionale (3D) technieken.
App met 3D reconstructies
Los Digitalos heeft ervaring met virtuele 3D reconstructies en presentaties. Zo bouwden zij eerder de binnenstad van Groningen uit het jaar 1470 na. Deze is te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Zij gaan nu ook het middeleeuwse klooster van Aduard reconstrueren. Met een app op iPhone, Smartphone of tablet kunnen mensen de 3D reconstructie van het klooster oproepen. Thuis kunnen ze deze bekijken als een vrij doorloopbare wereld met daarin de gevels van de kloostergebouwen en de buitenmuren van het voormalige klooster. Ook het interieur van de voormalige kloosterkerk wordt zichtbaar. Bovendien kan de app via speciale afbeeldingen (markers) op zeven markante locaties in het dorp vanaf die plaats beelden oproepen. De app herkent een afbeelding in het dorp, de ‘marker’. Zo kan de toeschouwer als cameraman vanaf die locatie zelf bepalen waar hij heen kijkt in de driedimensionale wereld van het voormalige klooster. De positie van de marker in het dorp is dezelfde als in het klooster destijds. De app wordt dus een tijdmachine door middel van ‘augmented reality’: toegevoegde werkelijkheid. Hierbij voegt de app beelden van het voormalige klooster toe aan de werkelijkheid van nu.
Werkgroep
De makers werken nu aan de reconstructie van het middeleeuwse klooster en het interieur van de voormalige kloosterkerk. Zij worden daarbij geholpen door historicus Jakob Loer uit Aduard, die deskundig is op het gebied van de historie van het klooster van Aduard. De reconstructie wordt begeleid door een werkgroep van het Platform Erfgoed Aduard, waarin de vier historische verenigingen van Aduard zijn vertegenwoordigd. Naar verwachting kan begin 2014 de reconstructie via de app worden opgeroepen.
Rioolstelsel en contouren
Het project ‘Het Nieuwe Wonder van Aduard’ werkt niet alleen met de virtuele werkelijkheid. Zo zijn er plannen om het middeleeuwse rioolstelsel bij de ziekenzaal van het klooster, die nu als Abdijkerk in gebruik is, op te graven, te conserveren en permanent tentoon te stellen voor het publiek. Voor een proefopgraving van dit archeologische monument is vergunning aangevraagd bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Ook zal de voormalige kloosterkerk zichtbaar worden gemaakt door de contouren ervan in het straatbeeld weer te geven in een contrasterende straatsteen.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Regio Groningen Assen, de provincie Groningen en door het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO).
Meer informatie over het project op www.zuidhorn.nl/nieuwewondervanaduard.