Ben je er na afgelopen weken achter dat je huis isoleren toch echt wel een optie is? Dan lees je hier alles wat je moet weten. Met een geïsoleerd huis zit je deze zomer niet alleen lekker koel als het weer zo warm wordt, maar volgend jaar winter ook heerlijk warm als er onverwachts weer wat sneeuw in de lucht hangt.
Wat is isolatie eigenlijk?
Je hoort iedereen over isoleren en in de basis weet je natuurlijk wel een beetje wat isoleren is. Maar wat doet het nu echt? En wat voor materialen zijn er allemaal? Waar moet je rekening mee houden? Is duurder materiaal altijd beter? En heeft isolatie nog meer voordelen dan alleen een lagere energierekening?
Isoleren is eigenlijk zorgen voor een ‘scheidingslaag’ die de warmt heel slecht geleid. Die scheidingslaag is de barrière tussen een koude en warmtefront. In de winter zorgt de laag ervoor dat de koude lucht buiten blijft en de warmte lucht binnen. In de zomer is dit meestal andersom natuurlijk. Doordat er minder koude lucht weggaat (via muren, ramen, daken maar ook de vloer) gaat er minder energie verloren. Dat resulteert weer in minder energiekosten.
Isolatiemateriaal
Welk materiaal geschikt is, is vooral afhankelijk van wat je wil isoleren en eventuele neven doelen. Voor een plat dak is een andere isolatie nodig dan voor een hellend dak. Ook voor de vloer (waar je over heen loopt) zijn andere eisen dan voor muren bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er ook materialen die extra geschikt zijn voor vochtige ruimtes en er zijn materialen die ook omgevingsgeluiden buiten houden.
Elk materiaal heeft dus eigen toepassingen maar ook verschillende isolatiewaarden en zelfs verwerkingsvormen. Er zijn bijvoorbeeld isolatieplaten maar materiaal dat op een rol wordt aangeleverd. EPS is er zelfs ‘los’ en daarmee geschikt als na-isolatie van een spouwmuur.
PIR, glaswol, steenwol, EPS of XPS?
De meest bekende isolatiemateriaal zijn PIR isolatie, glaswol en steenwol. PIR is het meest populair vanwege de hoge isolatiewaarden en het makkelijk verwerken. Het is geschikt voor veel doeleinden en zelfs voor platte daken. Glaswolisolatie is toepasbaar bij zowel dak-, muur-, vloer of wandisolatie maar ook erg geschikt om omgevingsgeluiden te minimaliseren. Dit noemen we akoestisch isoleren. Steenwol is de goedkoopste variant en ook nog 100 % recyclebaar en onbrandbaar. Het wordt vaak gebruikt voor hellende daken, zolders, plafonds, voorzet- of scheidingswanden en vloeren. Het nadeel is dat het kan irriteren en daardoor verwerkt moet worden met handschoenen en een stofmasker.
Dan bestaat er ook nog EPS (ook wel tempex of piepschuim genoemd). EPS is erg geschikt voor bodemisolatie zoals het isoleren van de kruipruimte of als isolatie bij betonvloeren. Maar ook voor platte daken is EPS geschikt. Het nadeel van EPS is vooral dat het niet de meest milieu vriendelijkste oplossing.
Wil je een badkamer of andere ‘natte’ ruimte zoals een sauna of zwembad isoleren dan is het erg belangrijk dat het isolatiemateriaal tegen vocht kan. XPS is hiervoor erg geschikt omdat het uitermate vochtwerend is en bestand tegen schimmels. Maar XPS is ook geschikt voor een omkeerdak en kan uitstekend gebruikt worden voor funderingsmuren. Het is een lichtgewicht materiaal dat ook nog eens 100% recyclebaar. Het nadeel van XPS is de brandbaarheid. Het materiaal valt onder de brandklasse E. Een ander nadeel is dat het geen goedkoop isolatiemateriaal is.
ingezonden mededeling