We zitten in de dagen rond 5 mei, in de periode dus waarin we gedenken wat vrijheid voor ons betekent. Wat het betekent om het vrije woord en de vrijheid in het algemeen te verliezen aangezien vrijheid nooit vanzelfsprekend is. In onze samenleving zijn vrijheden een fundamenteel beginsel waar o.a. onze rechtsstaat op berust. Deze vrijheden kunnen met elkaar conflicteren want wat voor de ene mens een belangrijk beginsel kan zijn kan voor de andere heel belemmerend werken. Dat hebben we de afgelopen jaren vooral gezien bij de discussie rond religie.
De kunstenaar Johan van der Dong besloot om daarover een installatie te gaan maken die vanaf 5 mei in de kleinste galerie van Groningen te zien is. Hij verscheurde het bijbeltje van zijn opa om het tot een installatie te verwerken. De emoties rondom de beleving van religie kunnen vaak hoog oplopen door de persoonlijke overtuiging van de mens. Daarbij vergeten we wel eens dat het dan om onze eigen persoonlijke overtuiging gaat waar gewoon de ruimte voor moet zijn in de open samenleving zoals wij die hier met elkaar vormen.En dat is precies waar deze installatie door zijn uitingsvorm symbool voor wil staan. De installatie roept de vraag op waarom hij dit met de bijbel wel kan doen en niet met de andere heilige boeken zonder daardoor bedreigd te worden. En daardoor kan onze vrijheid van meningsuiting blijvend worden bedreigd, een ernstige zaak waar wij als samenleving voortdurend alert op moeten zijn
In 2012 en 2013 werd Johan van der Dong met deze installatie, en een jaar eerder met de Postbus van Allah, te London voor een Passion for Freedom Award genomineerd. In het werk wat hij maakte viel zijn strijd voor het vrije woord op vandaar ook dat hem gevraagd werd om deze installaties daarvoor in te zenden. In zijn oevre valt de terugkeer van dit thema voortdurend op.
Johan van der Dong werd bekend met projecten zoals o.a. de Postbus van God, de Postbus van Allah en Gods Hotline. Dit laatste project werd wereldwijd zo bekend dat 350.00 telefoontjes het gevolg waren.
Vanaf 5 mei aan de Haddingestraat 26 in Groningen te zien.