Samen met de Gemeente Zuidhorn heeft de Gebiedscoöperatie een zeer uitdagend plan opgesteld om van de verbouwing van de oude ‘boerderij Iwema’, naast het station Zuidhorn, een volledig werk-leer traject te gaan maken. Van de ontwerpen tot het metselen van de muren, van de gebruiksmodellen tot de inrichting van de tuin: in werkelijk iedere fase staan studenten aan de basis. Gesteund door vakdocenten en vaklieden uit de eigen regio zullen zij de boerderij ombouwen tot ideale locatie waar alle betrokken partijen bij de Gebiedscoöperatie een plek kunnen krijgen.
Na goedkeurig van het college wordt er een intentieverklaring tussen de Gemeente Zuidhorn en de Gebiedscoöperatie getekend, waarna er echt aan het verbouwproces begonnen kan worden.
Wethouder Stol die in de herfst van 2014 met het plan kwam is enthousiast. Het is een verbinding tussen onderwijs, ondernemers en overheid. Er is landelijke belangstelling voor het project en afgelopen maandag mocht hij het project pitchen voor een innovatieprijs uitgeschreven door het ministerie van economische zaken.
Eerder dit jaar kreeg het project al € 330.000 van Regio visie Groningen Assen. Dat bedrag is niet voldoende maar Stol gaat er vanuit dat tijdens het proces meer partijen in zullen stappen en financiële middelen meebrengen. “We willen niet wachten maar gaan nu van start” zegt Stol.
De eerste stap is om samen met alle betrokkenen het uiterlijk, de inhoud en het gebruik van de boerderij te bepalen. Omwonenden, overheid, onderwijs en ondernemers gaan rond de tafel om tot de randvoorwaarden te komen. Daarna zal het niet lang duren voordat de studenten aan de slag kunnen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat eind 2018 de Gebiedscoöperatie definitief kan verhuizen naar de, volledig door goed begeleide studenten gebouwde, Innovatieboerderij!
Gebiedscoöperatie Westerkwartier verbindt groene ondernemers, natuurbeheerders, kennisinstellingen, overheden en burgers in de regio.
De leden komen niet uit één branche en het gaat ook niet om één doel. De coöperatie richt zich op de ontwikkeling van collectieve korte ketens. In die ketens gaat het om voedsel, energie, waterbeheer, natuur, biobased economy, gezondheid, welzijn en zorg – allemaal in de regio, met de regio en voor de regio. Meer op www.gebiedscooperatie.info