De gemeente Westerkwartier bezit veel informatie over haar inwoners. Data moeten goed beveiligd zijn. De rekenkamer concludeert dat Westerkwartier het thema informatieveiligheid serieus neemt. De gemeente heeft aanbevelingen uit eerder onderzoek uitgevoerd dan wel ingepland.
Dit blijkt uit het eerste onderzoek dat de rekenkamer van de gemeente Westerkwartier heeft uitgevoerd. De rekenkamerleden Avelien Haan en Harry van Boven hebben documenten bestudeerd en interviews gehouden met ambtenaren. ‘Uit zowel de documenten als de interviews blijkt dat het college informatieveiligheid serieus neemt’, aldus onderzoeker Avelien Haan. ‘Er gaat aandacht uit naar de techniek, de beschrijving van werkprocessen en het werkgedrag en besef van ambtenaren.’
De rekenkamer concludeert echter ook dat niet alle werkprocessen voor het veilig omgaan met informatie en privacy goed zijn beschreven. De lat ligt hoog en de planning moet regelmatig worden bijgesteld. Ambities zijn niet altijd haalbaar.
Advies aan de raad
De rekenkamer adviseert de raad alert te zijn op mogelijke vertragingen in de beschrijving en aanpassing van de werkprocessen. Het is belangrijk te zorgen voor voldoende (financiële) middelen. De organisatie dient voldoende prioriteit te blijven geven aan het onderwerp. Ook adviseert de rekenkamer voort te maken met investeringen in de techniek en verdere bewustwording bij ambtenaren.
Loopt de gemeente Westerkwartier geen risico meer op een aanval of een datalek? ‘Dat valt nooit uit te sluiten, maar de gemeente Westerkwartier heeft de basis op orde en investeert in informatieveiligheid’, besluit Avelien Haan.
Aanleiding onderzoek
In 2018 is er een onderzoek uitgevoerd door de toenmalige rekenkamercommissie van de voormalige Westerkwartiergemeenten naar informatieveiligheid in het sociaal domein. Het onderzoek van de rekenkamer is hier een vervolg op. Onderzocht is of de aanbevelingen, die destijds zijn gedaan, zijn opgevolgd