Het Groninger Landschap is deze week begonnen met het herstellen van het historische verkavelingspatroon in het Reitdiep-Midden. In het Reitdiep is het oorspronkelijke verkavelingspatroon op veel plaatsen goed bewaard gebleven. Echter op enkele plaatsen is dit patroon aangetast door het dempen van watergangen. Het Groninger Landschap brengt deze nu terug in het landschap in de vorm van ondiepe, brede greppels. Door verhoging van het waterpeil lopen deze greppels vol met water waardoor de terreinomstandigheden voor weidevogels verbeteren.
In het Reitdiep zijn oorspronkelijke verkavelingspatronen op veel plaatsen goed bewaard gebleven. Echter op enkele plaatsen zijn deze patronen verdwenen of minder zichtbaar in het landschap. Het Groninger Landschap brengt deze nu terug in het landschap. Dit is niet alleen gunstig voor de weidevogels maar maakt ook het historische verkavelings- en greppelpatroon beter zichtbaar.
Het Reitdiep behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Europa. Sinds het land in cultuur gebracht is, is de structuur van het landschap weinig veranderd. Het verkavelingspatroon sluit aan bij het kronkelende verloop van oude laagtes en sloten. Er is veel reliëf in het land, zoals oeverwallen, wierden en dijken, en oude prielen, geulen en meanders.
De aanleg van de greppels in Reitdiep-Midden zijn onderdeel van het POP3-project ‘Weidevogelgebieden Groningen’. Dit project betreft het versterken van de kwaliteit van de weidevogelgebieden Reitdiep, Hoeksmeer en Gorecht (Oostpolder en Onnerpolder). De maatregelen in genoemde natuurgebieden zijn onder andere gericht op het optimaliseren van het waterbeheer, ontwikkeling van kruidenrijk grasland en bevordering van de bodemkwaliteit. Het project is mogelijk gemaakt door steun vanuit de provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn landschap.