Afgelopen zaterdag konden ruim 80 belangstellenden op de oorspronkelijke plek van de Hanckemaborg in Zuidhorn de tijd van deze verdwenen borg meemaken. Een sfeervol en smakelijk vijfgangen diner, samengesteld uit oorspronkelijke menu’s en kookboeken van Groninger borgen, werd opgediend door vele jonge bedienden. Tineke en Herman Mulder van restaurant De Opstal hebben ware kunstwerken gemaakt van de 5 gangen!
Historische omlijsting met muziek, theater en presentaties
Tussen de gangen van het diner werden de deelnemers meegenomen naar de tijd van de Hanckemaborg. Een viool- en blokfluitensemble van Kunstbedrijven Westerkwartier luisterde de ontvangst op. Verder zorgde Fred Hoogeboom (dwarsfluit) voor achtergrondmuziek tijdens enkele gangen. Enkele spelers van de Rederijkerskamer Eendracht zorgden voor hilarische en toch informatieve monologen van borgbewoners. Verder gaf Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, gedreven een korte impressie van deHanckema-collectie die zij (net) heeft verworven. Het Groninger Museum ontving al in 1903 als schenking van de weduwe Taco Mesdag de imposante eiken schouw uit de Hanckemaborg. Sindsdien heeft het Groninger Museum door de jaren heen via afstammelingen van bewoners de nodige mooie voorwerpen van de Hanckemaborg in haar collectie mogen opnemen. De klapper van de avond waren de liederen van Maaike van den Hoek over de Hanckemaborg Maaike heeft tekst en muziek zelf geschreven en liet zich inspireren door de tekst van een feestlied, gemaakt in 1688 door de schoolmeester van Zuidhorn over de bruiloft van Bouwina Clant met Gerhard Horenken, heer van Dijksterhuis. Maaike werd begeleid door Dirk-Jan Boonstra.
Presentatie digitalisering van de Hanckemaborg
Het doel van het Hanckema-beleef-diner was het vergroten van de kennis rondom de Hanckemaborg bij inwoners van Zuidhorn en omstreken. Bij de deelnemers van het diner is dat doel ruimschoots geslaagd. Maar ook met toekomstige educatie wil de organisatie de kennis over deze borg vergroten. Daarom is het zo fantastisch de eerste aanzet tot de digitalisering van de Hanckemaborg is gerealiseerd. Taeke Boersma en Jan Boer lieten digitaal zien hoe de borg er uit zag en hoe deze voor een deel ingericht was. De Hanckemacommissie van de Historische Kring Zuidhorn zal deze digitalisering gaan uitbreiden en gebruiken voor educatie op scholen en voor volwassenen. Dankzij het Hanckema-beleef-diner is dat mogelijk.
Organisatie
Het Hanckema-beleef-diner had als doel de kennis over de Hanckemaborg te delen met inwoners van Zuidhorn en omstreken en andere belangstellenden. Om dit doel te bewerkstelligen werkte de Hanckemacommissie van de Historische Kring Zuidhorn samen met de Rotary Groningen-West in de Stichting Hanckemaprojecten.
Fotograaf: Arend Jan Zwarteveen Fotoschool Zuidhorn www.FotoschoolZuidhorn.nl