GroenLinks Westerkwartier stelt voor een Vereniging Circulair Westerkwartier op te richten. De gemeente kan daarvoor het initiatief nemen. Daarmee kan een kringloop- of circulaire economie dichterbij gebracht worden. De zeven kenmerken van een kringloop- of circulaire economie zijn: ondersteunen van biodiversiteit; duurzame waterwinning; hoogwaardig herbruikbare materialen; ondersteunen van gezondheid & welzijn; hernieuwbare energiebronnen; culturele diversiteit en toegevoegde waarde.
Klaas-Wybo van der Hoek: “We kunnen een voorbeeld nemen aan wat er elders gebeurt. In de provincie Friesland bijvoorbeeld werkt nu een actieve Vereniging Circulair Friesland. Daarin werken bedrijfsleven, onderwijs en overheid nauw samen. Die partijen willen kringlopen van producties en activiteiten sluiten. Zo worden reststoffen en overschotten goed benut en niet weggegooid.
Daartoe worden onder meer kringloop- of circulaire aanjagers ingezet. Zij brengen duurzaamheid en circulariteit onder de aandacht bij leden en andere organisaties. Vraag en aanbod kunnen verbonden worden. Door verbindingen te leggen tussen bedrijven en organisaties kunnen kringlopen gesloten worden.
In Westerkwartier kan zo’n Vereniging beginnen met het in kaart brengen van de stromen van de grondstoffen. De gemeente zo’n onderzoek steunen.
Het voordeel van een vereniging is dat bedrijven en organisaties zelf aan het stuur zitten. Op den duur kunnen door het werk van een Vereniging Circulair Westerkwartier afvalstromen verminderd worden en kan er duurzamer gewerkt worden. Kennis over kringlopen zal toenemen. Tegelijkertijd liggen er kansen voor werkgelegenheid. Op deze manier zet Westerkwartier zich op de kaart voor samenwerking met initiatieven elders in de provincie zoals het project “Noord-Nederland verdient circulair” of de vereniging in Friesland.”
Een voorbeeld van Circulair Friesland is biobased bouwen als belangrijk onderdeel van circulair bouwen. Zo wordt de woningbouw duurzamer, wordt er meer CO2-opslag in bouw en landbouw vastgelegd en ontstaat nieuwe werkgelegenheid in de regio. De teelt, verwerking en toepassing van deze natuurlijke bouwmaterialen in de regio komen op gang.
Annemiek Kleinjan, lijstrekker van GroenLinks: “Een analyse van de grondstoffenstroom in Westerkwartier is een mooie kans voor de komende raadsperiode en het nieuwe college. Het lijkt ons goed om het opzetten van zo’n Vereniging hoog op de agenda te zetten voor de komende tijd. Het leuke is dat alle bedrijven en instellingen lid kunnen worden en daar voordeel bij zullen hebben. Door de verbindingen blijken er soms ook eenvoudige oplossingen te ontstaan. Zo leveren we een goede bijdrage aan de vernieuwing van de bedrijvigheid en verduurzaming in onze gemeente.”