GroenLinks Zuidhorn heeft een geslaagde infomatie- en discussieavond gehouden over land- en tuinbouw.
Eén van de conclusies van gespreksleider Klaas-Wybo van der Hoek, fractievoorzitter van GroenLinks: “Als gemeente, boeren, burgers en buitenlui meer aandacht hebben voor eerlijk eten uit de buurt, is dat goed voor boeren, milieu en landschap.”
Op deze avond verzorgden verschillende landbouwers presentaties over hun bedrijf en werk. Het was voor het eerst dat Henk Bakker een avond van zijn partij bijwoonde na zijn beëdiging tot wethouder.
“Boer blijven” dat was de titel van de presentatie van Hielke Feitsma, akkerbouwer te Pieterzijl. Hij heeft richt zich onder andere op de teelt van pootaardappelen, gras- en spinaziezaad voor de export. Zijn bedrijf heeft veel milieuwinst gehaald met precisielandbouw en de aanschaf van een groot aantal zonnepanelen.
Joke Luinstra gaf een impressie van haar biologisch melkveebedrijf ‘De Twee Stromen’ te Niezijl. Het bedrijf staat vaak op boerenmarkten met zijn kazen.
Jan van Woudenberg uit Kommerzijl vertelde over het fruitteeltbedrijf van zijn familie: Oudebosch. Dat is in de afgelopen jaren heel duurzaam geworden door innovatie.
Arnold Vergeer van de Oldehoofster Kaasboerderij uit Aalsum bij Oldehove, hield een sluitend betoog over de kringlooplandbouw die hij en zijn vrouw Petra toepassen op hun bedrijf met koeien, geiten, varkens en kippen. De kringloop op hun bedrijf is bijna geheel gesloten. Arnold Vergeer hield ook een pleidooi voor een verschillende benadering door de overheid van de verscheidenheid in de land- en tuinbouw. Bedrijven met een gesloten kringloop voldoen immers vanzelfsprekend al aan allerlei milieu- en klimaatdoelen, zo betoogde hij.
Paul Tameling uit Leek van o.a. de agrarische Natuurvereniging Boer & Natuur Zuidelijk Westerkwartier en Stichting Dotterbloem vertelde dat boeren en leden van de natuurverenigingen heel goed in staat zijn om natuursubsidies daar in te zetten, waar dat het meest effectief is. Hij schatte dat er de komende jaren zo’n € 2 miljoen per jaar beschikbaar komt voor agrariërs die aan natuurontwikkeling doen. Zo wordt er nu in het Westerkwartier hard gewerkt om 100 kilometer houtsingels terug te krijgen van de verloren gegane 400 kilometer.
Klaas-Wybo van der Hoek, die zelf het diploma van de landbouwschool op zak heeft en als adviseur jarenlang voor jonge boeren en boerinnen heeft gewerkt, stelde vast dat de discussie over de toekomst van de land- en tuinbouw in de gemeente weer erg belangrijk is: “De aloude discussie over klein of groter is ouderwets en uit de tijd, nu gaat het vooral over de kwaliteit van het voedsel, milieu, duurzaamheid en dierenwelzijn. Een moderne aanpak en innovatie maken het mogelijk om hier betere oplossingen toe te passen.”