De fracties van D66 en GroenLinks in het Westerkwartier willen dat het onkruidbeheer in de gemeente gifvrij blijft. Zij hebben daar van veel inwoners steun voor gekregen. Beide fracties starten nu een petitie. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om zich te uit te spreken voor het gifvrije onkruidbeheer door de gemeente.
Sinds 2016 is het gebruik van giftige chemische middelen bij onkruidbestrijding op wegen, stoepen, in parken en plantsoenen verboden door de regering. Het gifverbod is er niet zo maar gekomen. De gezondheid moest beschermd worden en de kwaliteit van het oppervlaktewater diende te verbeteren. De biodiversiteit leed onder het gif: vlinders, bijen, andere insecten en dieren hadden er zwaar onder te lijden.
Fabrikanten van bestrijdingsmiddelen hebben geprocedeerd tegen het gifverbod. Eind 2020 oordeelde de rechter dat de wettelijke basis voor dit verbod onvoldoende was.
Vanwege het gifverbod zijn veel gemeenten de laatste jaren overgegaan op milieuvriendelijke manieren om “onkruid” te beheersen, bijvoorbeeld maaien, borstelen en stoom. De voormalige gemeenten Leek en Zuidhorn liepen in 2015 voorop met gifvrije onkruidbestrijding. De nieuwe gemeente Westerkwartier weigert zich nu uit te spreken voor het voortzetten van deze werkwijze en zet daarmee de deur open voor het verspreiden van gif in onze openbare ruimte.
Door de petitie kunnen inwoners de gemeente nu oproepen om gifvrij te blijven werken.
De petitie is te vinden op: https://westerkwartier.groenlinks.nl en https://westerkwartier.d66.nl/
Geen Gif in het Westerkwartier
Steun deze petitie, zodat wij onze gemeente op kunnen roepen geen gif te gebruiken om onkruid te beheren.
Gebruik van giftige middelen bij onkruidbeheer op wegen, stoepen, in parken en plantsoenen brengt ongewenste risico’s voor mens, dier en milieu met zich mee (zoals teruglopende biodiversiteit, slechte invloed op de bodemkwaliteit en oppervlaktewater).
Nederlandse gemeenten mogen sinds kort toch weer onkruid in de openbare ruimte met gif bestrijden. Het verbod hierop, dat in 2016 van kracht werd, blijkt volgens de rechter geen wettelijke grondslag te hebben.
Maar een gemeente kan zelf besluiten om geen gif te gebruiken. Sterker nog: gemeente Westerkwartier is al enige tijd geleden overgegaan op gifvrije vormen van onkruidonderhoud. Maar nu laat ze dit besluit weer los en kan er gif gebruikt worden.
Wij willen in het Westerkwartier geen twee stappen terugzetten!
Zeg nee tegen Gif in het Westerkwartier!
Een initiatief van:
D66 Westerkwartier
GroenLinks Westerkwartier