Waar de afgelopen jaren voornamelijk de prijzen van woningen in de Randstad stegen, is dat in 2021 wel anders. Tegenwoordig zijn het juist de huizen in de provincie die duurder worden. In de provincie Groningen stijgen de prijzen het meest met meer dan 10 procent. De regio Oost-Groningen is een uitschieter. In absolute zin liggen de prijzen echter nog altijd lager dan in de rest van Nederland.
Woningmarkt provincie Groningen
In 2020 stegen de prijzen in Groningen en Drenthe sneller dan het landelijk gemiddelde. In Groningen gingen de prijzen met 10,4 procent omhoog, terwijl de stijging in Drenthe 8,5 procent bedroeg. Groningen kent daarmee de grootste prijsstijging van alle provincies. De absolute woningprijs ligt echter een stuk lager dan elders in het land in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. De goedkoopste woongemeenten van Nederland liggen in Groningen, Friesland en deels Drenthe. De Waddeneilanden en Noord- en Midden-Drenthe vormen een uitzondering. Ook is het goedkoper wonen in Zuid-Limburg en Zeeland. De prijzen van bestaande koopwoningen vertonen al een stijging sinds het einde van de kredietcrisis in 2013. De prijzen liggen gemiddeld 54 procent hoger vergeleken met het dieptepunt in juni 2013. Alle woningtypes worden duurder, maar voor vrijstaande woningen is de prijsstijging het kleinst met 36,2 procent.
Prijsverschillen tussen WA-autoverzekeringen
Niet alleen is het in het noorden goedkoper wonen, maar ook kun je hier makkelijker een goedkope autoverzekering afsluiten. Autoverzekeraars stellen de premie namelijk vast op basis van regio en postcode. Er zijn zelfs verzekeraars bij die kijken naar het huisnummer. Hierdoor kunnen de premies voor de autoverzekering per provincie en per wijk maar liefst honderden euro's op jaarbasis verschillen. Friesland is de goedkoopste regio, gevolgd door Drenthe, Groningen en Zeeland. De prijzen liggen het hoogst in Zuid-Holland, Limburg en Noord-Holland.
Gemeentelijke belastingen
Tot slot liggen de absolute bedragen die worden afgedragen als gemeentelijke belastingen in het noorden een stuk lager dan in de Randstad. Dit jaar pakte de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen echter een stuk hoger uit dan in voorgaande jaren. In gemeente Westerkwartier ging het om een stijging van 6.4 procent. Veel inwoners zouden liever zien dat de gemeente bezuinigt in plaats van de belastingen verhoogt. Door het hele land krijgen mensen te maken met gestegen gemeentelijke belastingen. Zo zijn huishoudens gemiddeld bijna 6 procent meer kwijt aan de onroerendezaakbelasting (ozb). Deze wordt bepaald door de waardering onroerende zaken (woz), het aantal panden en door de gemeenteraad vastgestelde tariefontwikkeling. Ook de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten zijn sterk gestegen met gemiddeld 10 procent. Dit valt volgens economen te verklaren door de kosten voor afvalverwerking en scheiding van afval en de daling van de opbrengsten van de verkoop van gerecyclede materialen zoals glas, plastic en staal.
Aangeboden Artikel