Voor de meeste raadsleden van die vier gemeenten kwam het plan niet echt als een verrassing. Fractievoorzitter Ytsen van der Velde van VZ2000 in de gemeente Grootegast vindt wel dat er eerst meer samengewerkt moet worden, voordat er sprake kan zijn van een fusie. Fractievoorzitter René Westerhoff-Dijkinga in de gemeenteraad van Zuidhorn zegt dat eerst met de bevolking moet worden gesproken.
Voorziter Peter Hoeksema van dorpsbelangen Oldehove laat er geen misverstand over bestaan. Hij heeft geen goed woord over voor de indeling van het Middag Humsterland en in het bijzonder de dorpen Oldehove, Niehove en Saaksum bij de toekomstige gemeente Hogeland, zoals voorgesteld door de visitatiecommissie-Jansen.
Tot de laatste herindelingsronde vormde Oldehove een eigen gemeente. De indeling van bij de gemeente Zuidhorn leidde destijds tot nogal wat weerstand in het dorp. De emoties hierover zijn inmiddels weggeëbd. "We zijn hier in Oldehove helemaal aangewezen op Zuidhorn. Dáár zitten onze onderwijsvoorzieningen en winkels. Dat de visitatiecommissie in haar rapport voorbij gaat aan onze oriëntatie op Zuidhorn is een kwalijke zaak", meent Hoeksema.DVHN
Onderstaand de zes gemeenten die over zullen blijven na een gemeentelijke herindeling en nadat Staten en gemeenteraden er mee hebben ingestemd:
1. Hogeland: De Marne, Winsum, Bedum een deel van Eemsmond (exclusief het industrie- en havengebied) en een stukje Zuidhorn.
2. Westerkwartier: Grootegast, Leek, Marum en rest van Zuidhorn.
3. Stad Groningen: Groningen, Ten Boer, Haren en een deel van Slochteren (grenscorrectie voor Meerstad)
4. Eemsdelta: Haven- en industriegebied Eemsmond, Delfzijl, Appingedam, Loppersum, deel van Slochteren en een deel van Oldambt.
5. De Compagnie: Hoogezand-Sappemeer, deel van Slochteren, Menterwolde, Veendam en Pekela.
6. Oost-Groningen: Deel van Oldambt, Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde.