De P10 start het nieuwe jaar met 21 leden. Per 1 januari is de gemeente Westerkwartier toegetreden tot dit netwerk van grote plattelandsgemeenten.
De P10 brengt gezamenlijke belangen onder de aandacht bij landelijke en Europese politiek en laat de stem van het platteland horen. Ook delen de leden onderling kennis en werken zij samen. “We heten Westerkwartier hartelijk welkom bij de P10 en zijn blij dat ze zich ook in ons netwerk actief gaan inzetten voor de uitdagingen van het platteland”, aldus Ellen van Selm (P10 voorzitter en burgemeester van Opsterland).
Westerkwartier
De Groningse gemeente heeft ruim 63.000 inwoners die wonen in 41 dorpen, verspreid over een uitgestrekt landelijk gebied. Veel grondoppervlak, kleine kernen en een lage bevolkingsdichtheid zijn kenmerken van alle P10-gemeenten. De gemeente Westerkwartier ligt in het hart van het Noorden en verbindt Groningen, Friesland en Drenthe met elkaar. Met een oppervlakte van 369,36 km² is Westerkwartier een van de grootste gemeenten van het land. Het is een prachtige landelijke gemeente en het dorp Niehove is zelfs uitgeroepen tot ‘Mooiste dorp van Nederland’. Over de toetreding tot de P10 zegt wethouder en P10-bestuurslid Bert Nederveen namens de gemeente Westerkwartier: “De ambities en activiteiten van de P10 hebben veel overeenkomsten met onze eigen doelstellingen en ambities zoals genoemd in ons coalitieakkoord. Deelname kan daarom een grote bijdrage leveren aan de uitwerking van onze gezamenlijke doelstellingen en ambities.”
De stem van het platteland
De P10-gemeenten werken samen aan de uitdagingen en oplossingen voor het platteland. Belangrijke thema’s zijn leefbaarheid, bereikbaarheid en de energietransitie. Ook werken de gemeenten vanuit de overtuiging dat stad en platteland elkaar nodig hebben en is de P10 trots op het grote zelf-organiserend vermogen van het platteland. Dat de inwoners en gemeenten daar sterk in zijn, blijkt ook uit het onderzoek dat de P10 liet uitvoeren door Wageningen University & Research. Op basis van de uitkomsten ontwikkelde de P10 een Vijfpuntenplan en nodigden ze overheden en partners uit samen te werken aan het behoud en versterking van de leefbaarheid op het platteland.
Over de P10
De P10 is de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2008 startte het netwerk met 10 leden. In 2017 waren dit er 16 en inmiddels zijn er dus 21 plattelandsgemeenten die het belang van samenwerking in de P10 inzien en benutten. Als vertegenwoordigers van de inwoners zijn de P10-gemeenten de experts van het platteland; zij kennen als geen ander de dynamiek en de uitdagingen van het platteland en zijn trots op dit grote zelf-organiserend vermogen. De P10 werkt samen met de VNG, overheden en verschillende andere organisaties.
De bij de P10 aangesloten plattelandsgemeenten zijn: Berkelland, Schouwen-Duiveland, Opsterland, Westerveld, Borger-Odoorn, Hof van Twente, Hollands-Kroon, Ooststellingwerf, Peel en Maas, Sluis, Hulst, Aa en Hunze, Bronckhorst, Medemblik, Goeree Overflakkee, Midden-Drenthe, De Fryske Marren, Het Hogeland, Twenterand, Horst aan de Maas en Westerkwartier.