13-7-2023 AANVULLING
Vanochtend stuurde verantwoordelijk wethouder Harry Stomphorst een foto waarop Handhaving de verkeerd gestalde wrakkige weesfietsen verwijderd.
De gemeente maakt nu echt werk om weesfietsen en verkeerd gestalde fietsen op te ruimen volgens een persbericht.
Al in december 2021 » Lees daarover werd de gemeente op het probleem van achtergelaten fietsen en de overlast die het veroorzaakte attent gemaakt maar nu zijn kennelijk alle (juridische en technische) stappen ondernomen om het aan te kunnen pakken.
Planning
Begin juli starten BOA's met het labelen van de weesfietsen. Staan de gelabelde weesfietsen na vier weken nog in de fietsenstalling, dan ruimt de gemeente deze op. Afhankelijk van het resultaat van deze actie, pakt de gemeente in de loop van 2024 de verkeerd gestalde fietsen aan. Als een fietsenstalling vol staat en daardoor fietsen buiten de stalling staan, dan houden de boa’s daar rekening mee.
De eerste stap is het opruimen van weesfietsen. Hierdoor komt er meer ruimte vrij in de fietsenstallingen. De volgende stap is het opruimen van verkeerd gestalde fietsen. De gemeente wil hiermee de overlast rond de fietsenstallingen aanpakken. De aanpak zorgt voor een opgeruimde aanblik en een betere doorgang van het gebied rond de fietsenstallingen.
Weesfiets en verkeerd gestalde fiets
Een weesfiets is een (brom)fiets, die vier weken of langer onafgebroken op dezelfde plaats staat.Een verkeerd gestalde fiets is een (brom)fiets, die buiten de fietsenstalling staat.
Aangewezen gebieden
De gemeente heeft gebieden aangewezen waar geen weesfietsen en verkeerd gestalde fietsen mogen staan. De gemeente plaatst hier borden waarop dit staat aangegeven. Het gaat om de zes zogenoemde Hub-gebieden. Deze gebieden zijn: de stations Grijpskerk en Zuidhorn, de bushaltes en carpoolplaatsen aan de A7 bij Leek en Marum, de bushalte in het centrum van Grootegast en de bushalte aan de Oosterheerdt in Leek. Daarnaast gaat het om de carpoolplaatsen Aduard en Boerakker en de bushaltes Lindensteinlaan Leek en Nienoordsrand Midwolde.
De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente voeren de controles uit in de genoemde gebieden. Zij starten begin juli met het labelen van de weesfietsen.
Fietsenopslag in Leek
De fietsen die de gemeente verwijdert, gaan naar de fietsenopslag bij de gemeentewerf in Leek. De gemeente bewaart de verwijderde fietsen dertien weken. Binnen die periode kan de eigenaar de fiets ophalen bij de fietsenopslag. De eigenaar betaalt hiervoor 25 euro (kosten voor het opruimen). Staat een fiets na dertien weken nog in de opslag, dan verkoopt de gemeente deze. Of de gemeente schenkt de fiets aan een maatschappelijke instelling.
Alles over het Weesfietsen dossier
Deel 6 - 25 mei 2023 uit Persbijeenkomst gemeente Westerkwartier Mei en W.V.T.T.
Weesfietsen
Webmaster bracht evenals op 21 maart de Weesfietsen weer ter sprake, nog steeds staan er achtergelaten fietsen bij het station Zuidhorn ( en op andere plekken). In maart zei wethouder Fietsen en Verkeer Stomphorst dat het beleid eerst nog in actie moet worden omgezet. Nu blijkt dat er labeltjes bij de drukker liggen, voorzien van een QRcode die aan achtergelaten fietsen zullen worden bevestigd. Zo kan het inderdaad, een grote vrachtwagen zou het probleem ook oplossen.
Deel 5 - 21 maart 2023 uit Persbijeenkomst gemeente Westerkwartier Maart en W.V.T.T.K
Weesfietsen
"Tot slot wilde Webmaster ook nog weten per wanneer er gehandhaafd gaat worden mbt de Weesfietsen, achtergelaten fietswrakken bij het station.
In oktober 2022 is daar beleid opgemaakt. Volgens wethouder Fietsen en Verkeer Stomphorst moet dat beleid eerst nog in actie worden omgezet. Er wordt al wel gehandhaafd maar waar dat is heeft hij niet paraat. We merken het wel als ze weg zijn."
Deel 4 - 25 oktober 2022 » Oplossing Weesfietsen station Zuidhorn nabij #4
Deel 3 - 12 juni 2022 » Weesfietsen #3
Deel 2 - 17 mei 2022 » Weesfietsen en het wiel opnieuw uitvinden in Westerkwartier
Deel 1 - 1 december 2021 » Fietsenstalling met twee etages of vandalisme