Groen Links is zeer verrast door het bericht dat de Gebiedscoöperatie Westerkwartier faillissement aanvraagt. Naast verrast zijn de leden er ook verdrietig van. Immers, de Gebiedscoöperatie Westerkwartier is/was een van de parels in onze gemeente. Ze werd vaak genoemd als wervend voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling en aanpak: een zogenaamde coöperatie-nieuwe-stijl. Onderwijsinstellingen als de Hanzehogeschool en Terra zitten/zaten er zwaar in. Strategische partners zijn/waren onder meer de Rabobank en Staatsbosbeheer. In het beleid van de gemeente was/is de Gebiedscoöperatie Westerkwartier een belangrijke pijler: denk bijvoorbeeld aan het Voedselakkoord.
De fractie vraagt zich af hoelang de financiële problemen al spelen en of die eerder bekend gemaakt zijn aan het college en de raad? In de eerstvolgende raadsvergadering zal de fractie over dit onderwerp vragen stellen.
Zoals:
Wat zijn de mogelijkheden van de partners in en van de Gebiedscoöperatie om haar redden? En wat is de rol van de gemeente?
3. Wat is het perspectief van de medewerkers van de Gebiedscoöperatie?
4. Wat gebeurt er nu met de verschillende projecten van de Gebiedscoöperatie in onze gemeente?
5. Wat zijn de mogelijkheden voor een doorstart en wat kan de gemeente daarbij betekenen?
6. Kan de gemeenteraad op afzienbare tijd een uitgebreidere analyse krijgen van wat er niet goed is gegaan en wat ervan geleerd kan worden?
Woensdag 19 december 2012 was de startbijeenkomst van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, een vernieuwend samenwerkingsverband op het gebied van onderwijs, landbouw en Staatsbosbeheer.
De opening was 11 februari 2015 toen de Gebiedscoöperatie het pand achter de Tinq benzinepomp in Noordhorn betrok. Later werd het Gomaruscollege betrokken en onlangs werd een ruimte in het gemeentehuis te Zuidhorn gebruikt. Bij de Gebiedscoöperatie werken vijf mensen.