Vrijdag 24 januari werd het eerste vlees van de Natuurvleescoöperatie Westerkwartier verkocht. Om 15.30 uur was de officiële start van de verkoop in Niekerk.
Initiatiefnemers Alex Datema en Nico Boele zijn al in 2014 met het idee gestart om lokaal samenwerkingsverbanden te zoeken tussen boeren, natuurbeheerders en vleesverwerkers. Met de komst van de gebiedscoöperatie Westerkwartier, de milieuproblematiek én de omslag in denken mbt vleesconsumptie kregen ze de wind mee en is het werkelijkheid geworden.
Slager Nanning van Wijk serveerde verschillende bereidingen van het vlees van de os die opgroeide bij Kris Posthumus aan de Zuiderweg. Dat wetende maakt alleen al dat het lekker smaakt.
Natuurvleescoöperatie Westerkwartier
De Natuurvleescoöperatie Westerkwartier – opgericht op 29 maart 2019 - is een samenwerkingsverband tussen verschillende schakels in de vleesketen zoals (melk)veehouders, natuurbeheerders en vleesverwerkers. Aanjager van dit samenwerkingsverband is de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. De kalveren worden eerst door de melkveehouders aangehouden om vervolgens te worden ingebracht bij de coöperatie. De dieren lopen op natuurgrond van onder andere Staatsbosbeheer. Daar grazen ze heerlijk tussen de weidevogels. In de winter staan de dieren op stal en worden ze zoveel mogelijk met voer uit de regio gevoerd, van bijvoorbeeld akkerbouwers uit de buurt.
Kortom, dit mooie samenwerkingsverband zorgt ervoor dat de boeren in de regio een extra verdienmodel hebben, er meer en beter rekening gehouden wordt met dier en natuur, het geld grotendeels in de regio blijft en er minder CO2-uitstoot is.
Wethouder Elly Pastoor was aanwezig bij deze mijlpaal en stipte het belang van deze coöperatie voor de regio aan.
Voor meer informatie over de Natuurvleescoöperatie Westerkwartier kijk op natuurvleescooperatie.nl