Vandaag zullen we het huidige ECB-beleid nader bekijken. Hoe denkt de Centrale Bank de worstelende Europese economie te helpen, welke stappen zet zij om de dreigende recessie te bestrijden en waarom kibbelt ze momenteel met Duitsland?
We proberen al deze vragen en een paar andere te beantwoorden.
Het coronavirus en de economische groei
Er zijn tekenen dat de coronaviruscrisis aan het verdwijnen is. Fabrieken gaan langzaam weer open; mensen verlaten hun huisquarantaines en veel economieën wereldwijd hervatten nu hun activiteiten terwijl ze proberen de schade te beoordelen.
De waarheid is dat niemand nog weet hoeveel impact de pandemie zal hebben op de wereldeconomie en welke regio's het hardst zullen worden getroffen. Het is al duidelijk genoeg dat veel industrieën een zware klap hebben gekregen, en centrale banken over de hele wereld nemen serieuze stappen in een poging de economie in evenwicht te brengen, opnieuw op te starten en te ondersteunen.
De ECB schiet te hulp
De Europese Centrale Bank is niet zomaar een naam op de economische kalender van Vestle. Het zet actieve stappen om de prijzen en de economie van de EU te stabiliseren en heeft daarvoor tal van instrumenten.
Als onderdeel van een poging om de financiële gevolgen van de COVID-19-pandemie te verzachten, kondigde de ECB aan dat het in maart een pandemisch noodaankoopprogramma zou lanceren. Volgens verklaringen zal het de aankoop van 750 miljard euro aan schuld in 2020 omvatten en zal het veel minder beperkingen hebben dan het vorige programma voor het kopen van schulden. * Denk je dat dit een genereus plan is? Er zijn nogal wat economen die al suggereren dat het programma moet worden uitgebreid - zelfs al tijdens de beleidsvergadering van juni *, hoewel niets natuurlijk zeker is.
De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, zei al dat de beleidsmakers van de bank niet zullen aarzelen om indien nodig de omvang, samenstelling en duur van het programma aan te passen. *
Natuurlijk koopt de Centrale Bank niet alleen schulden in. Het heeft ook een lange weg afgelegd bij het helpen van banken in het eurogebied en gaf hen 851 miljoen euro ($ 931 miljoen) in wat naar verluidt slechts de eerste ronde van een nieuw liquiditeitsprogramma is. ** Het is echter het programma voor het kopen van schulden dat wordt momenteel ondervraagd door Duitsland.
Botsing met Duitsland
Dus, wat is de hele zaak met Duitsland en waarom zou een land ruzie maken met de Europese Centrale Bank? Welnu, in mei 2020 oordeelde de Duitse constitutionele rechtbank dat het programma voor de aankoop van activa in 2015 mogelijk illegaal is. * Dit programma is niet alleen verantwoordelijk voor de aankoop van ongeveer 2,7 biljoen euro aan schulden - het loopt nog steeds. Waarom zou de Duitse rechtbank het illegaal achten? Het korte antwoord is dat het mogelijk niet in verhouding staat tot het risico op nadelige bijwerkingen. De ECB kreeg drie maanden de tijd om het beleid achter het programma te rechtvaardigen. Als ze falen, zal de Bundesbank - die ongeveer achter 25% van alle aankopen zit - het programma moeten verlaten. *
Kan deze uitspraak gevolgen hebben voor het toekomstige programma van de ECB? Niemand kan het weten.
Lagarde blijft vastberaden
Hoewel de juridische kwestie nog steeds aan de gang is, lijken de ECB-beleidsmakers voorlopig niet onder de indruk. De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, verklaarde dat ze zich geen zorgen maakt en dat de programma's voor het kopen van obligaties van de instelling zullen worden voortgezet, ondanks het feit dat hun wettigheid in twijfel wordt getrokken door de Duitse rechtbank. * In een recent interview verklaarde ze dat de Europese Centrale Bank
vastberaden blijft en herinnert ze ons eraan dat "Elke nationale centrale bank in het eurogebied onafhankelijk is en geen instructies van regeringen kan aannemen. Dit is vastgelegd in het Verdrag. ”*
Wat zal er volgen?
De huidige situatie ontwikkelt zich nog steeds. Komt de coronaviruscrisis echt ten einde of zitten we gewoon in een pauze? Zal de economie herstellen of moet het ergste nog komen? Voor de EU, maar ook voor de rest van de wereld, blijft de toekomst onbekend. Voor CFD-beleggers biedt de huidige situatie echter zowel risico's als kansen. Blijf op de hoogte, volg de economische kalender van Vestle en financiële nieuwswebsites en neem weloverwogen beleggingsbeslissingen.
Bij Vestle kunt u beleggen in meer dan 800 CFD-instrumenten, waaronder valuta's, grondstoffen, aandelen, indexen, crypto's en ETF's. Download voor verbeterde mobiele toegang de Vestle-app voor zowel iOS of Android, gratis beschikbaar in de App Store en Google Play. Hulp nodig bij het leren kennen van het beleggingsplatform en de services van Vestle? Plan een gratis 1-op-1 trainingssessie met een beleggingsscoach.
Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 84.6 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html
gesponsord artikel
afbeelding/bron https://www.britannica.com/topic/European-Central-Bank