Als je als Nederlander zaken gaat doen met een Duits bedrijf, is het verstandig om dit te laten doen door Duits personeel. De cultuur in Duitsland is namelijk anders dan dat je in Nederland gewend bent. Er zijn niet alleen verschillen in wet- en regelgeving, maar ook in hoe je met elkaar omgaat en hoe je elkaar aanspreekt. In Nederland is het gebruikelijk om heel vriendelijk met elkaar om te gaan alsof je elkaar al jaren kent. Duitsers zijn een stuk officiëler en formeler. Afspraak is afspraak. Er is daarmee ook een groot verschil tussen Duits en Nederlands personeel.
Grote verschillen tussen Duitsers en Nederlanders
Begin je een onderneming in Duitsland? Dan doe je er goed aan om ook meteen een directeur Duitsland aan te stellen. Zo’n directeur weet precies hoe het eraan toe gaat als je zakendoet met andere bedrijven in het land. Er is namelijk een groot verschil in bijvoorbeeld hiërarchie. In Nederland kun je prima met je leidinggevende gaan lunchen of gezellig karten. Maar in Duitsland ligt dat veel minder voor de hand. Daar is het gebruikelijk dat de rest van de medewerkers opkijkt tegen hun meerdere, in dit geval de directeur.
Mentaliteit van Duitse werknemers
De Duitse werknemers hebben vaak een heel andere werkmentaliteit dan Nederlandse werknemers. In Nederland zijn we van mening dat als we langere tijd hetzelfde werk doen, we ‘ons best hebben gedaan.’ We zijn sneller geneigd om het bijltje erbij neer te gooien, zelfs als het werk niet helemaal perfect is. Het is bijna 17.00 uur en dus gaan we naar huis.
Maar dat is zeker niet de mentaliteit die Duitse werknemers hebben. Duitsers zijn erg nauwkeurig en nemen daarom echt de tijd totdat ze het perfecte product leveren. Niet voor niets staat het land bekend om zijn ‘Duitse degelijkheid.’ Als iets niet helemaal goed is, is het niet goed genoeg. Met andere woorden: de zogenaamde Gründlichkeit zie je bij iedere werknemer terug.
Eisen op gebied van arbeidsvoorwaarden
Het voeren van recruitment in Duitsland kan best lastig zijn. De arbeidsvoorwaarden zijn namelijk ook anders. Het salaris ligt in Duitsland vaak een stuk hoger en bovendien is het niet gebruikelijk om daarover te onderhandelen. Bied je een salaris van 3500 euro per maand, dan is het niet netjes om daar tijdens latere gesprekken nog over te onderhandelen. Een contract voor een jaar is ook niet gebruikelijk. Duits personeel verwacht altijd een contract voor onbepaalde tijd. En een mooie auto van de zaak is zeker voor een vertegenwoordiger van levensbelang voor het aanzien. Je doet er dus goed aan om je van tevoren even te verdiepen in de eisen die Duits personeel kunnen hebben.