Eens in de zoveel tijd wordt er landelijk een NL-Alert testbericht verzonden. Dit wordt geïnitieerd door de overheid. Het is niet voor niets dat deze testberichten worden verzonden naar je mobiele telefoon. Hierdoor weet de overheid dat het systeem werkt, of juist niet. Testberichten brengen namelijk eventuele technische problemen aan het licht.
Niet schrikken van het geluid
Het geluid van een NL-Alert is vrij hard en anders dan je andere meldingen. Als het op je mobiele telefoon binnenkomt en je hebt toevallig net je oordopjes in of je koptelefoon op je hoofd, kun je hier best van schrikken. Het geluid moet wel hard zijn, want als je mobiele telefoon niet direct bij je in de buurt ligt, moet je het ook kunnen horen. Om een NL-Alert te kunnen ontvangen moet je mobiele telefoon wel aan staan en opgeladen zijn.
Wat is de bedoeling van een NL-Alert?
Een NL-Alert is in het leven geroepen om grote groepen mensen in een keer te kunnen waarschuwen voor een noodsituatie. Dat kan bijvoorbeeld een grote brand bij een bedrijf zijn waar giftige gassen of veel rook bij vrijkomen of het kan zelfs een landelijk alert zijn. In het NL-Alert staat wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Vaak wordt er ook vermeld waar je meer informatie over de calamiteit kunt vinden.
Sociale controle
Niet iedereen heeft een mobiele telefoon of een mobiele telefoon die een NL-Alert kan ontvangen. Het is dus belangrijk dat je ook de mensen in je omgeving op de hoogte stelt. Als er bijvoorbeeld wordt gezegd dat de ramen en deuren gesloten moeten worden, kun je opletten of de waarschuwing ook bij de buren is doorgedrongen.
Ander abonnement of nieuwe telefoon
In principe hoeft niemand iets in te stellen op zijn mobiele telefoon. Het is anoniem, gratis en je telefoonnummer blijft onbekend. Als je geen NL-Alert ontvangt kan het zijn dat je telefoon uit stond of op de vliegtuigstand staat. Het kan ook zijn dat je geen bereik had of de mobiele telefoon was niet verbonden met de zendmast die het bericht uitgezonden heeft. Heb je wel vaker geen bereik, dan is het misschien verstandig om eens je provider te contacteren. Of misschien is je toestel aan vervanging toe. Vaak kun je bij een nieuw mobiel abonnement ook voor een nieuw toestel kiezen.
Regio
Behalve op de mobiele telefoon wordt het NL-Alert ook steeds vaker op digitale informatieschermen uitgezonden. Bijvoorbeeld die in het openbaar vervoer, op vliegvelden, langs de weg of zelfs op digitale reclameborden. Ook op crisis.nl kun je meestal informatie vinden. Er wordt altijd gekeken voor welke regio het NL-Alert belangrijk is. Bij een flinke brand in het zuiden van Limburg zal er in Zuidhorn geen NL-Alert hierover uitgezonden worden. Er wordt altijd nauwkeurig gekeken welke regio de waarschuwing moet ontvangen. Als je in dit gebied woont, ontvang je via de zendmasten die het bereik voor dit gebied hebben het NL-Alert. Dus ook als je op vakantie in deze regio bent.