De schadeafhandeling voor beschadigde woonhuizen in het Groningse aardbevingsgebied is al enkele jaren aan de gang. Vooral voor de woningeigenaren kan dit een emotionele achtbaan zijn. Zij ervaren al jaren de daadwerkelijk schade en de afhandeling door de overheid en de NAM gaat moeizaam. Naast de schadeafhandeling, start dit jaar ook een nieuwe regeling om de waardedaling van woningen in het aardbevingsgebied te compenseren.
Wat houdt de compensatieregeling in?
In 2019 heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat de opdracht gegeven tot oprichting van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Momenteel is de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) bezig met de oprichting van het nieuwe instituut. De verwachting is dat het IMG vanaf september 2020 operationeel zal zijn. Het IMG wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van de compensatieregeling voor waardevermindering van woningen in het aardbevingsgebied. Tot nu toe was het alleen mogelijk om een vergoeding bij de NAM te claimen wanneer een woning verkocht werd. Deze nieuwe regeling is meer uitgebreid en er komen meer huiseigenaren in aanmerking voor een schadevergoeding. Waaronder bijvoorbeeld ook diegenen die hun woning in het verleden al hebben verkocht. Naast verantwoordelijk voor de uitvoering van de compensatieregeling voor waardevermindering, wordt het IMG ook verantwoordelijk voor het vergoeden van immateriële schade. Wanneer de smartengeldregeling van start gaat, is nog niet bekend. In ieder geval hoeven gedupeerden zich niet meer bij het NAM te melden, maar worden uitbetaalde schadevergoedingen wel op de NAM verhaald.
Hoe wordt de waardedaling berekend?
Een commissie heeft inmiddels al wat voorwerk gedaan en heeft een berekening gemaakt hoeveel de geschatte waardedaling in bepaalde gebieden ongeveer zal bedragen. Er zijn een tweetal percentages vastgesteld: een vast imagoschade percentage op basis van de aardbevingen in de provincie Groningen en een percentage op basis van het aantal ondervonden aardbevingen per postcodegebied. De percentages laten grote verschillen per postcodegebied zien. Gemiddeld is er een waardedaling van 2,4 procent in een gebied als Zuidhorn tot 12,9 procent in Loppersum. Bij de berekening is de peildatum ook belangrijk. De peildatum is het jaar waarin de schatting van de WOZ-waarde werd gemaakt. De commissie adviseert om als peildatum 1 januari 2019 te nemen voor de definitieve berekening van de compensatie. De compensatieregeling zal per postcodegebied ingaan. Eerst zullen de gemeenten Loppersum en Appingedam aan de beurt komen, hier is de waardedaling het sterkst. Twee maanden later volgen de andere Groningse gemeenten.
Hoe komt men in aanmerking voor compensatie waardedaling?
De opdracht die het IMG mee heeft gekregen, is om de aanvraag voor de compensatie zo gemakkelijk mogelijk te maken en te houden. Het is in ieder geval al bekend dat een eenvoudig sim only abonnement met mobiel internet al voldoende is om in te kunnen loggen op het online-portaal. De procedures lopen namelijk via de website van het IMG. Hier kan iedere aanvrager vervolgens inloggen in zijn of haar eigen schadedossier en de voortgang van de compensatieaanvraag volgen.
Bron: Pricewise