Dat idee leverde het Friese bedrijf Reducept de prestigieuze World Summit Award van de Verenigde Naties op. Fysiotherapie Westerkwartier is als eerste in de gemeente Westerkwartier begonnen met deze innovatieve methode om chronische pijn te behandelen.
Wat dat betekent legt fysiotherapeut Jelle Buning uit: 'Mensen kunnen bij ons een traject van 6 tot 8 weken volgen, afhankelijk van de behoefte. Gedurende dat traject komen ze één keer in de week bij ons in de praktijk oefenen met onze VR-bril. Daarbuiten bieden we de mogelijkheid om thuis te kunnen oefenen met de methode. De methode is gebaseerd op kennis uit de neurowetenschappen, psychologie en mindfulness. Mensen maken met de VR-bril een virtuele reis door hun eigen lichaam. Ze leren over hun eigen pijnsysteem en krijgen handvatten hoe ze de overgevoeligheid van dit systeem kunnen terugdringen.' In Nederland heeft – enigszins afhankelijk van welk onderzoek je leest – ongeveer 1 op de 5 mensen last van chronische pijn. Dat zijn vaak mensen met rugpijn, buikpijn en/of hoofdpijn.
Deze therapie heeft daadwerkelijk effect op de hersenen, zegt hoogleraar chirurgie Harry van Goor van het Radboud Universitair Medisch Centrum. Hij testte de VR-brillen op veertig mensen en zag op hersenfilmpjes dat het brein minder heftig reageert op pijn wanneer iemand de VR-bril draagt.
Oprichter van Reducept en psycholoog Louis Zantema legt uit dat je je brein als het ware voor de gek houdt met de VR-bril. “Als je ergens pijn voelt, gaat er een signaal vanuit je lichaam naar het brein. Je hersenen reageren daar per situatie anders op. Het brein van mensen met chronische pijn reageert overgevoelig", zegt hij in een interview met de NOS. Zantema vergelijkt het met een enge film. "Ook dan voelen mensen een spanning in hun lichaam die niet reëel is. Met de therapie herstellen mensen hun zenuwstelsel omdat het brein gelooft dat er genezing plaatsvindt."
Volgens fysiotherapeut Jelle Buning is deze nieuwe behandelvorm een grote aanwinst: 'In onze praktijk houden we ons veel bezig met chronische pijn. De Reducept-methodiek sluit goed aan bij methodieken die we al langer inzetten: hartcoherentie, visualisatie, gedragsbegeleiding en ontspanningsmethodieken. Door een virtuele reis in je eigen lichaam te maken, zijn mensen nog directer in staat bepaalde processen in het brein te beïnvloeden. Het blijkt dat 77% van de mensen die deze methode volgt, duidelijk minder pijn ervaart na afloop van het traject. Dus we zijn erg enthousiast hier mee te kunnen werken.”