Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Check je hack en voorkom dat je slachtoffer wordt van phishing!

2 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Er circuleren lijsten met rond de 7 miljoen unieke mailadressen
Hack-pixabay

Eind januari zijn er zes verdachten aangehouden voor bankhelpdeskfraude. Na verder onderzoek trof de politie lijsten aan met rond de 7 miljoen unieke mailadressen. De lijsten met deze adressen worden verhandeld en opnieuw gebruikt door criminelen. Je kan dus slachtoffer zijn zonder dat je dit weet.

In totaal gaat het om 7,3 miljoen unieke mailadressen, waarvan 5 miljoen Nederlandse, die worden gebruikt voor het versturen van phishingmails. Deze e-mails, bijvoorbeeld van banken of bedrijven, zijn soms niet van echt te onderscheiden. In de mails word je vaak verleid tot het invoeren van (persoons)gegevens die criminelen weer kunnen gebruiken om je te bellen of voor een andere vorm van oplichting.

Dat de verdachten voor deze zaak zijn aangehouden betekent helaas niet dat deze lijsten verdwijnen. Deze lijsten worden verhandeld en opnieuw gebruikt door cybercriminelen. Het is daarom belangrijk om te checken of jij op deze lijst staat en alert te zijn op mails die je niet vertrouwt.

Ben ik slachtoffer?
Je kan controleren of jouw mailadres op deze lijst staat via politie.nl/checkjehack (doe dit alleen via politie.nl en niet via een andere site!). Daar kun je een e-mailadres invoeren. Blijkt je mailadres in de lijst voor te komen, dan ontvang je een e-mail met tips en informatie over wat je het beste kunt doen (hier staan verder geen links of bijlages in). Hoor je niets, dan zat je niet tussen de slachtoffers van dit netwerk. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deze check doen om te voorkomen dat criminelen verder misbruik kunnen maken van deze gegevens.

Impact
De impact van een phishingmail kan groot zijn. Je kunt veel geld kwijtraken, en criminelen kunnen ook toegang krijgen tot jouw sociale media, foto’s of online shopping accounts. Vertrouw je het niet? Rapporteer via de phishing mail button. En op checkjelinkje.nl kan je controleren of de link klopt. Klik in elk geval nooit op de link of bijlage in de mail!

Digitale criminaliteit maakt opkomst
Veel traditionele criminaliteit verplaatst zich naar het digitale domein. Denk bijvoorbeeld ook aan vriend-in-nood-fraude en aan- en verkoopfraude. De impact op slachtoffers en de maatschappij is enorm. Bovendien kent deze vorm van criminaliteit, anders dan de traditionele criminaliteit, geen geografische grenzen. Denk je slachtoffer te zijn van digitale criminaliteit zoals bankhelpdeskfraude? Doe dan aangifte op politie.nl of neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met de fraudehelpdesk.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Zunobri -wik 2025 veld

Zunobri houdt punten nipt in huis

06 april 2025    Zuidhorn-nieuws - Sport
Het veldseizoen is weer begonnen
Lees verder →
Fietsexamen 2025 (7)

Kinderen geven wél hun richting aan op de fiets

06 april 2025    Zuidhorn-nieuws - fotos
Moeder valt door de mand bij fietsexamen
Lees verder →
Foto expo

Exclusief voor Rudie Wiersma klanten: InFocus memoryspel

06 april 2025    Zuidhorn-nieuws
Fotoexpo bekijken in de winkel
Lees verder →
Schotse

mmBoehoe: Ze zijn weer in het park!

04 april 2025    Zuidhorn-nieuws
Schotse Hooglanders grazen er weer op los
Lees verder →
Zonnetuin tuinclub beeld (3)

Vrouwen van de Zonnetuin schenken bronzen beeld aan Zonnehuis

03 april 2025    Zuidhorn-nieuws - fotos
Leefbaarheidsprijs goed besteed
Lees verder →
Allersmaborg

Excursie Museum Wierdenland, Kerk & Allersmaborg

03 april 2025    Zuidhorn-nieuws
Zaterdag 12 april 2025
Lees verder →