Om kinderen van nieuwkomers in de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier (Gr.) een sterke start te geven, wordt een centrale Nieuwkomersklas opgezet. Dit initiatief, onder leiding van Stichting Quadraten, krijgt financiële steun van de provincie Drenthe. Ook de gemeenten Westerkwartier, Noordenveld en de provincie Groningen dragen bij aan de realisatie van dit project.
Onderwijs als springplank naar kansengelijkheid
Nieuwkomers zijn immigranten, waaronder arbeidsmigranten, gezinsherenigers en vluchtelingen. Hun kinderen, in de leeftijd van 5 tot 16 jaar, vallen onder de Nederlandse Leerplichtwet. De Nieuwkomersklas richt zich specifiek op kinderen van 5 tot 12 jaar die de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen om succesvol mee te doen in regulier onderwijs.
In deze klas krijgen zij intensieve begeleiding en gerichte taallessen, met als doel een soepele doorstroom naar het reguliere onderwijs. Dit vergroot hun kansen op gelijke behandeling en draagt bij aan de sociale ontwikkeling. De Nieuwkomersklas wordt mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit de Sociale Agenda van de provincie Drenthe (€60.000).
Gedeputeerde Yvonne Turenhout benadrukt het belang van het initiatief: “Onderwijs is de sleutel tot participatie en een kansrijke toekomst. Met de Nieuwkomersklas geven we deze kinderen een stevige basis om hun talenten te ontwikkelen en volledig mee te doen in onze samenleving.”
Samenwerken voor kwaliteit en inclusie
De schoolbesturen binnen het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs (PO), deelverband West, hebben hun krachten gebundeld in een samenwerkingsconvenant. Hierin wordt gegarandeerd dat de Nieuwkomersklas zowel toegankelijk is als onderwijs van hoge kwaliteit biedt.
Dit initiatief vult een grote behoefte in de regio, waar tot nu toe geen structureel onderwijsaanbod voor nieuwkomers bestond, zoals taalscholen of internationale schakelklassen (ISK).