Mede door deze bijdrage kan de familie Wubs uit Aduard het Groene Kruisgebouw aan de Kloosterstraat in genoemd dorp aankopen. De bedoeling is in het pand een kleinschalige ontmoetingsvoorziening te realiseren voor dorpsbewoners, een zogenaamde Buurthuiskamer. Het beeldbepalende gebouw houdt daarmee een maatschappelijke functie. Betrokkenen zien de Buurthuiskamer als een belangrijke bijdrage aan de samenhang in het dorp. De familie Wubs realiseert in het gebouw ook een kapsalon en een schoonheidssalon.
Pilotproject
Al geruime tijd bestaat in Aduard de wens een ruimte te creëren voor ontmoeting, ontspanning en ondersteuning. De Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ) heeft in haar Toekomstplan Welzijnswerk het buurthuiskamerproject in Aduard als pilotproject benoemd. De afgelopen jaren heeft een klankbordgroep, bestaande uit inwoners van Aduard, onderzocht welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een dergelijke Buurthuiskamer. Daarbij is geregeld overleg geweest met wethouder Jan Oomkes en met woningcorporatie Wold en Waard. Ouderenadviseur Loes Lestestuiver van de SWgZ heeft het gehele traject ondersteund.
Stichting Buurthuiskamer
Het project past goed in het WMO-beleid van de gemeente. Het is een collectieve voorziening voor en door de dorpsbewoners. Zij gaan de Buurthuiskamer inrichten en runnen. De samenhang in het dorp wordt ermee bevorderd en de kans op eenzaamheid vermindert. De nieuwe eigenaar gaat het pand verbouwen en deels verhuren aan de nog op te richten Stichting Buurthuiskamer. Deze stichting hoeft door de bijdrage van de gemeente gedurende de eerste 5 jaar geen huur te betalen. Voor de inrichting van het gebouw kan de stichting éénmalig een beroep doen op een bedrag van € 5.000 vanuit het Leefbaarheidsfonds van Wold en Waard. De Buurthuiskamer wordt naar verwachting in het voorjaar van 2013 in gebruik genomen.
Uitbreiding
Wanneer het project slaagt, wil SWgZ kijken of en hoe zij in andere kernen een Buurthuiskamer kan op- en inrichten.