Maandag 9 maart heeft een hevige brand gewoed in een bedrijf met kunststof pallets op het bedrijventerrein De Poort in Marum. De rookwolken waren in de verre omtrek te zien en dreven richting Tolbert/Leek. Bij de brand zijn drie bedrijfspanden afgebrand. De brand heeft een grote impact op gedupeerde bewoners en ondernemers.
Brand
De brand begon maandag aan het eind van de ochtend in een pand met pallets en sloeg in een mum van tijd uit tot een zeer grote brand. De brandweer heeft met 30 eenheden uit Groningen, Friesland en Drenthe de brand bedwongen. Rond 17.00 uur maandagmiddag was de brand onder controle. Tot dinsdagmorgen is de brandweer bezig geweest met nablussen. In totaal zijn drie bedrijfspanden afgebrand en is aan diverse panden brand- en rookschade. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen. De gemeente heeft maandag contact gehad met het RIVM over andere mogelijke schadelijke stoffen die vrij zouden kunnen komen bij de brand. Het RIVM heeft aangegeven geen aanleiding te zien voor een nader onderzoek. De gemeente zet vandaag (11 maart) hekken om de afgebrande panden. Daarnaast worden de wegen op het bedrijventerrein schoongeveegd.
Ondernemers
Maandagmiddag is burgemeester Ard van der Tuuk ter plaatse geweest en heeft hij gesproken met gedupeerde ondernemers. Dinsdagmiddag 10 maart hebben de burgemeester en wethouder Elly Pastoor een aantal ondernemers van De Poort bezocht en gesproken over hoe zij de brand hebben beleefd. Burgemeester Ard van der Tuuk: “Mensen voelen angst en verdriet na wat ze hebben meegemaakt en ook boosheid. Dat begrijp ik volkomen. Deze brand heeft een grote impact.”
Brief en bijeenkomst
Dinsdagmiddag heeft de gemeente een brief bezorgd bij de eigenaren c.q. gebruikers van het bedrijventerrein. Daarin werden zij onder meer uitgenodigd voor een bijeenkomst. Deze vond dinsdagmiddag plaats in De Kruisweg in Marum. Tijdens de bijeenkomst zijn de nodige vragen gesteld en was ook ruimte voor emoties. Ook was er waardering van de aanwezigen voor de inzet van de hulpdiensten tijdens de brand. Sommige vragen konden niet direct beantwoord worden, omdat daarvoor nog nader onderzoek nodig is.
De gemeente heeft ook een brief bezorgd bij inwoners tussen Marum en Leek. Het gaat om adressen in het gebied ten zuiden van de A7 en ten noorden van de doorgaande weg Marum-Tolbert. In deze brief staat informatie over wat inwoners kunnen doen met de brokstukken die als gevolg van de brand bij de woningen en op de landerijen terecht zijn gekomen.
Stichting Salvage
Dinsdag 10 maart stond Stichting Salvage met een mobiel kantoor op het terrein van JC-Electronics aan de Poortweg in Marum. Hier was ook een medewerker van de gemeente aanwezig. Gedupeerde ondernemers en inwoners konden hier terecht voor alle vragen over de afhandeling van eventuele schade. Het mobiele kantoor werd druk bezocht.
Meer informatie over de brand in Marum is te vinden op de website www.westerkwartier.nl/brandmarum
foto: facebook