Het melkreguleringsplan van FrieslandCampina stuit op grote weerstand bij melkveehouders. Onlangs kwamen 90 melkveehouders uit Groningen, Friesland, Drenthe maar ook uit de Achterhoek en Noord-Holland in zalencomplex Balk in Zuidhorn bijeen op een besloten actievergadering om zich uit te spreken tegen het plan van de zuivelcoöperatie om de groei van melkaanvoer aan banden te leggen.
Uitgangspunt is dat de garantieprijs voor melk gehandhaafd dient te blijven. De aanwezige boeren hebben aangegeven meer duidelijkheid te willen van het hoofdbestuur, ledenraad en directie over met name het quotumplan van Friesland Campina. De actie is georganiseerd op initiatief van een groep Groninger melkveehouders, die zich de beweging ‘Het Vrij Coöperatieve Woord’ noemen.
Het zuivelconcern wil jaarlijks een groeipercentage vaststellen waarmee alle boeren hun toegekende leveringsrecht mogen uitbreiden. Bij overschrijding van dit percentage volgt een korting van 10 procent op de te veel geleverde kilo’s. Op deze manier kan relatief meer melk worden verwerkt tot zuivelproducten met een hoge toegevoegde waarde waardoor FrieslandCampina een hogere melkprijs kan uitkeren.
'Volledig op slot'
Volgens melkveehouder Fokko Venema uit Sebaldeburen en woordvoerder van de actievoerende boeren, wordt de bedrijfsontwikkeling van melkveehouders door het melkreguleringsplan op dit moment volledig op slot gezet. Daarnaast neemt de verkoopbaarheid van het bedrijven fors af. „Boeren die in bedrijfsovername zitten of bezig zijn met een uitbreiding kunnen nu even helemaal niets, omdat het plan veel onzekerheid met zich mee brengt. Ze kunnen minder snel uitbreiden omdat ze dan te maken krijgen met een strafkorting van 10 cent per kilo.”
Veel met name jonge melkveehouders gaven op de avond aan dat zij door de voorgestelde regels geen enkele zekerheid hebben over hun bedrijfsontwikkeling en dat zij gemaakte afspraken met banken niet waar kunnen maken. Een oudere melkveehouder gaf aan dat zijn leveringsrecht aan FrieslandCampina ‘zomaar werd weggegooid’. Een andere melkveehouder gaf aan dat de plannen minder ondernemerschap belonen en het een regelrecht ‘coupe’te vinden.
Groei valt mee
Venema is van mening dat de minpunten van het plan onvoldoende belicht zijn. Daarnaast betwijfelt hij of het plan nodig is omdat de groei van de melkaanvoer reuze meevalt. Die bedroeg de afgelopen vijf jaar iets meer dan drie procent. „Friesland Campina slaagt er niet in om meer zuivel met toegevoegde waarde te maken en daar worden wij de dupe”, vindt Venema.
De garantieprijs mag niet ter discussie komen te staan vinden de boeren. Dat werd gisteravond door een aanwezige districtsvoorzitter Gerben Smeenk uitgelegd dat dit met de huidige plannen wel gaat gebeuren. „Er wordt dan aan het einde van het jaar verrekend. Voor elke melkveehouder geldt dat voor ongeveer 15 procent. Van de geleverde melk dan de bulkprijs wordt betaald die zomaar een dubbeltje onder de garantieprijs ligt. Dit kan over de hele melkplas zo maar 1 cent zijn. De bepaling van deze prijs voor deze melk en het volume hiervan is in handen van de directie”, aldus Fokko Venema.
De beweging ‘Het Vrije Coöperatieve Woord’ roept elk lid van FrieslandCampina op de actie te ondersteunen en naam, 06-nummer en emailadres toe te sturen naar Jan Hamminga jrhamminga@gmail.com
Tekst: Ellis van Wees www.melkvee.nl