“Ik zie wat beweging in de discussie over het ondergronds aanleggen van de nieuwe Hoogspanningsverbinding door Groningen. Toen wij dit enige tijd geleden aan de orde stelden, vond bijna iedereen dat onzinnig. Die masten moesten er toch komen en die gaan toch de lucht in?,” zo vertelde GroenLinksfractievoorzitter in Zuidhorn, Klaas-Wybo van der Hoek. Hij deed dit op de openbare informatie- en discussieavond over de plannen voor deze nieuwe Hoogspanningsverbinding van de Eemshaven naar Vierverlaten. Minister Kamp houdt de komende tijd de plannen nog eens tegen het licht vanwege de weerstand in ons gebied. Dat deed hij naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamercommissie.
Klaas-Wybo van der Hoek: “Het biedt kansen voor ons om te blijven opkomen vóór ondergrondse aanleg in een kwetsbaar gebied als Middag Humsterland en het Reitdiepdal.”
Michiel Pellenbarg (GroenLinks gemeenteraad Zuidhorn) benadrukte het belang van het open landschap: “Er is een motie van GroenLinks aangenomen in de raad van Zuidhorn, waarin wordt gevraagd naar de mogelijkheden van een milieuvriendelijke inpassing. Het landschap van het Middag-Humsterland is GroenLinks veel waard. En wat is daar nu met deze verbinding aan de hand? Op landelijk niveau is in principe besloten dit soort 380 kV-verbindingen ondergronds te leggen. In de Randstad gebeurt dat ook al. In de plannen zegt men nog ouderwets, dat de milieuwinst te gering is ten opzichte van de extra kosten voor een ondergrondse aanleg van de hoogspanningsleiding om het Middag-Humsterland heen. Het kabinet ruilt dus weidevogels en landschappelijke kwaliteit tegen euro’s. Wij kiezen voor een duurzame oplossing die wat extra mag kosten.”
Harrie Miedema (GroenLinks provinciale staten Groningen) wees erop dat naast het Middag Humsterland ook het Reitdiepdal wordt aangetast. Twee goede weidevogelgebieden worden doorsneden door de nieuwe hoogspanningsleiding: Reitdiep-midden en Winsumer Meeden. Harrie Miedema zag ook een beetje beweging bij het kabinet en minister Kamp: “Kamp is blijkbaar wat voorzichtiger aan het worden met ons Groningers. Hopelijk gebeurt dat trouwens nog beter bij het aardgas. De provincie ziet het grote belang van ons open landschap. Ik begrijp niet in waarom ondergrondse aanleg niet zou kunnen. De kosten vallen reuze mee: we hebben het over een investering voor 50 jaar en wellicht voor veel langer. Het lijkt mij raar dat onze provincie mee zou moeten betalen aan die extra kosten. Het gaat hier toch immers heel duidelijk om een taak van de landelijke overheid.”
Irma Scheepstra (fractievoorzitter GroenLinks Winsum) meldde dat de raad van Winsum ook zo’n motie als die in Zuidhorn heeft aangenomen. Verder was zij ook blij met de burgerinitiatieven voor een betere aanleg van de hoogspanningsleiding: “Laten we die initiatieven vooral de ruimte geven. Ik denk dan aan de werkgroepen Sauwerd-Klein Wetsinge en Westerdijkshorn bij Winsum. Ik heb de indruk dat de minister daar gelukkig wat gevoeliger voor lijkt te worden.”