Het College van Burgemeesters en Wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft ingestemd met het Uitvoeringsplan Voedselakkoord. Daarmee geeft zij het startsein voor een eerste set van activiteiten op het gebied van voedsel, gezondheid en natuur en landschap, die door de inwoners van de gemeente zijn aangedragen.
"Een mooi voorbeeld van de nieuwe manier van samenwerken tussen inwoners en overheid", aldus wethouder Elly Pastoor. "Voorheen zouden het voedselbeleid en het uitvoeringsplan van achter het bureau in het gemeentehuis zijn bedacht. Hier doen we dat helemaal andersom: niet wij maar de samenleving is aan zet. Met steun van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier hebben vier werkgroepen de ambities uit het Voedselakkoord omgezet in activiteiten. De gemeente heeft daarbij een faciliterende en ondersteunende rol. Een samenwerking die past bij de veranderende rol van de overheid."
Kenniskaravaan en andere activiteiten van start
Het uitvoeringsplan bevat verschillende activiteiten die nog dit jaar van start gaan. Zo begint in december de Kenniskaravaan: een serie lezingen over tal van aspecten van voedsel. "Wil je de juiste keuzes kunnen maken, dan moet je eerst kennis hebben om die keuzes te kunnen maken", aldus een enthousiaste Elly Pastoor. "Maar we doen meer: zo gaan we ook aan de slag met het traktatiebeleid op scholen, het stimuleren van de bijenstand en een proef om in openbaar groen fruitbomen en struiken te planten. En daar stopt het niet bij. De inwoners van het Westerkwartier zitten vol met ideeën en die gaan we de komende tijd verder uitwerken. Daarvoor trekken we ook een aanjager Voedselbeleid aan. "Voedsel verdient een vaste plek in de gemeentelijke organisatie en daar beginnen we nu mee".
Voedselakkoord is een verzameling van ambities
In oktober 2020 heeft de Westerkwartierse samenleving samen met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier het Voedselakkoord Westerkwartier aangeboden aan wethouder Elly Pastoor. Het Voedselakkoord is een verzameling ambities van inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers, op het gebied van voedsel, gezonde leefomgeving, natuur en landschap en economie met voedsel als verbindend thema. Deze ambities zijn uitgewerkt in een uitvoeringsplan. De gemeente draagt bij aan de organisatie en financiering van deze activiteiten. Meer informatie is te vinden op de website van het Voedselakkoord: http://www.voedselakkoord.nu