Je rijdt rustig op de snelweg en plotseling hoor je een harde tik tegen de voorruit. Je ziet het sterretje al vormen terwijl je doorrijdt. Balen! Autoruitschade is niet alleen heel vervelend, maar kan – indien je dit niet snel genoeg laat maken – ook nog eens flink in de papieren lopen. Daarom is het belangrijk om niet te lang met een sterretje rond te blijven rijden.
Een sterretje repareren is namelijk relatief eenvoudig, maar een hele autoruit vervangen zal een stuk duurder zijn.
Hoewel autoruitschade nooit geheel te voorkomen is en in veel gevallen gewoon écht pech hebben is, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om de kans hierop zo klein mogelijk te maken. Hier zijn 3 tips om autoruitschade (zoveel mogelijk) te voorkomen.
1. Getinte ramen
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor getinte autoruiten. Bij veel auto’s is dit zelfs al bij het standaard model inbegrepen. Maar wist je dat getinte autoruiten ook nog eens kunnen bijdragen aan minder autoruitschade of in elk geval een hogere veiligheid in het geval van een ongeluk? Met raamfolie auto worden de ruiten getint. Deze raamfolie dient als een soortement beschermlaagje voor de ruit. Hierdoor kan de ruit meer hebben en zullen er minder snel sterretjes of barsten ontstaan.
Indien je bij een zwaar ongeval betrokken raakt en de ruit normaal gesproken zou barsten, blijven de glassplinters in de raamfolie hangen. Hierdoor geniet je dus ook nog eens van een hogere veiligheid wanneer je onverhoopt bij een ongeval betrokken raakt.
2. Pas je rijgedrag aan
Sterretjes worden vaak veroorzaakt door steentjes die met harde snelheid tegen de ruiten slaan. Hoewel dit niet altijd te voorkomen is, kan de kans hierop wel groter zijn als je minder op je rijgedrag let. Bijvoorbeeld wanneer je te weinig afstand houdt ten opzichte van je voorganger. Het is sowieso al verstandig om meer afstand te houden, maar zeker ook wanneer je schade aan de autoruit wilt voorkomen. De steentjes worden met je voorganger meegevoerd en zullen uiteindelijk afgevuurd worden naar achteren. Als je voldoende afstand bewaard, zal je hier verder geen problemen van ervaren. Dit geldt voor standaard voertuigen, maar zeker voor de wat ‘zwakkere’ voertuigen zoals vrachtwagens.
Let ook op je snelheid bij wegwerkzaamheden. Het is niet voor niets dat hier vaak met borden staat aangegeven dat de maximale snelheid tijdelijk verlaagd is. Ook zijn er voldoende borden die je extra waarschuwen voor de gevaren die op de loer liggen. Zo ligt er bij werkzaamheden meer vuil op de grond. Zo ook steentjes. Deze kunnen door auto’s mee worden gevoerd, waardoor de kans zeer reëel is dat de ruit schade oploopt. Pas daarom je snelheid aan en hou voldoende afstand tot je voorgangers.
3. Pak kleine autoruitschade direct aan
Rij niet te lang door met een sterretje in de ruit. Het lijkt misschien maar een kleine beschadiging, maar door plotselinge temperatuurverschillen kan dit kleine sterretje ineens leiden tot een enorme scheur in de ruit. En dat betekent dat de ruit niet meer zo eenvoudig kan worden gemaakt en deze doorgaans geheel vervangen moet worden. Dit brengt vervolgens ook weer genoeg kosten met zich mee. Rij dus niet te lang door met dit ‘onschuldige’ sterretje, maar pak deze vroegtijdig aan om erger te voorkomen.