Sociale Recherche Groningen spoort voor bijna tien miljoen aan bijstandsfraude op
Het samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen heeft in de eerste vier jaar van zijn bestaan voor 9,75 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord. Het gaat om 559 gevallen van fraude, zoals verzwegen samenwoning en zwart werk. Het samenwerkingsverband tussen twaalf Groningse gemeenten heeft 692 keer een onderzoek ingesteld.
Dat blijkt uit het verslag ‘Sociale Recherche Groningen, 2004-2007’. In het samenwerkingsverband hebben de gemeenten Bedum, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Marum, Noordenveld, Slochteren, Ten Boer en Zuidhorn de krachten gebundeld bij de opsporing van bijstandsfraude. Samen hebben ze meer deskundigheid en specialistische kennis dan voorheen in de afzonderlijke gemeenten. Bij ingewikkelde zaken kunnen bovendien meer rechercheurs worden ingezet.
Beslagleggingen
De resultaten van de Sociale Recherche Groningen lopen in de pas met die van de samenwerkingsverbanden Friesland, Zuidoost Drenthe / Noordwest Overijssel en Noordoost Groningen. Groningen scoort wel het hoogst met beslagleggingen. Gemeenten krijgen daarmee direct al een deel van de onterecht verstrekte bijstandsuitkering terug.
Zwart werk
De meest voorkomende bijstandsfraude is fraude met de woonsituatie, zoals het verzwijgen van samenwonen, en zwart werk. Deze vormen van fraude zijn in de praktijk vaak lastig aan te tonen.
bron groningen.nl