Geen blaren dankzij wollen sokken
VECHTDAL - "We komen wel aan wandelen toe", zegt een woordvoerster van het project Palster ende Scerpe. Ze is niet bang dat de wandelaars onderweg worden opgehouden door iedereen die van alles wil weten over de mensen in middeleeuwse klederdracht.
"We hopen juist dat we aangesproken worden", zegt de woordvoerster. De deelnemers aan het project willen namelijk ook meer bekendheid geven aan hun hobby. "Het is weliswaar geen hoofddoel, maar we gaan het ook niet uit de weg."
De wandelaars hebben inmiddels een aantal oefentochten achter de rug. Die werden ook gebruikt om de schoenen in te lopen. "Het middeleeuwse schoeisel loopt niet oncomfortabel. Je moet alleen geen moderne wandelsokken aantrekken, dan krijg je blaren. Met wollen sokken gaat het beter." Dankzij de ervaring zijn de lopers ook niet bang voor regen. De middeleeuwse kleding blijkt waterdicht.
De pelgrims komen tijdens de vijfde etappe op 18 juli via Coevorden het Vechtdal binnen. De lopers gaan van De Haandrik naar het einde van de etappe: Ane. Gramsbergen laten ze letterlijk links liggen.
De volgende dag staat de tocht naar Beerze op het programma. De route gaat via Anevelde, het centrum van Hardenberg, Rheeze en Diffelen. In Beerze staat ook een rustdag gepland. Op 21 juli gaan de pelgrims via Den Ham naar Nijverdal. De organisatie gaat uit van een tocht van 25 kilometer per dag.
Onderweg zijn overnachtingen en maaltijden geregeld. "We slapen en eten in sporthallen, boerenschuren en kerken." Hiervoor hebben de mensen achter het project contact gezocht met kerkgemeenschappen. Voor sommige pleisterplaatsen is de komst van het middeleeuws gezelschap reden om extra activiteiten te organiseren, zoals een lezing of iets over historie. In het Vechtdal is nog niets over dergelijke activiteiten bekend, maar dat kan nog komen. "Sommige locaties zijn wakker geworden", lacht de woordvoerster.
De ervaringen van de wandelaars zullen later in boekvorm verschijnen.
bron Stentor door Wim de Jonge. zaterdag 21 juni 2008